Актуално

На фокус

Президентът Радев: Системното бягане от отговорност ще доведе до това, тези партии да бъдат санкционирани на следващи избори

Президентът Радев: Системното бягане от отговорност ще доведе до това, тези партии да бъдат санкционирани на  следващи избори

28.08.2021

Румен Радев, фейсбук

2205


Политиката е преди всичко отговорност и е крайно време парламентарно представените политически партии да осъзнаят своята и да не абдикират от нея. Системното бягане от отговорност ще доведе до това, тези партии да бъдат санкционирани на  следващи избори, ако стигнем дотам.
Длъжни сме да мислим какви ще са последствията, ако партиите не стигнат до споразумение в името на хората и не съставят редовно правителство. Решаването на проблемите изисква работещ парламент и редовно правителство.  Докога българите ще чакат решаването на елементарни въпроси?
Ако сега не се сформира редовен кабинет, след три месеца отново ще трябва да се решава тази задача. Защо същите партии не го направят сега?  Колко избора трябва да преминем, за да разберем от предишните избори, че без диалог не става, а на тези избори, в рамките на този парламент да разберем, че без коалиция не става? Колко време ще се учим, за да стигнем до вярното решение?
За да се канят министри от служебния кабинет в редовно правителство, има важна предпоставка. Тези министри трябва да видят какво е парламентарното мнозинство, което ще застане зад тях. Около какви принципи и приоритети ще се сформира това парламентарно мнозинство, за да знаят и те за кого всъщност работят и при какви условия. 
Постоянно се твърди, че някои от представителите на служебния кабинет могат да направят свой политически  проект или ще  получат покани да бъдат редовни министри в следващо правителство. Служебните министри са експерти в своята област с доказан авторитет и са хора със свободна воля. 
Вече заявих, че избори две в едно са срещу духа на нашия конституционен модел. Разграничаването на отговорностите между различните институции е принцип на правовата държава и това следва да се отчита. Да, трябва да се търси баланс във финансово отношение, но досега никога не е имало смесване в едно на парламентарни и президентски избори.
Независимо от изхода на конституционната процедура по излъчване на редовно правителство, цялото ни общество очаква от това Народно събрание да актуализира бюджета и да вземе ясно отношение към  Плана за възстановяване и устойчивост на България, за да може най-накрая страната ни да го внесе в Европейската  комисия.

Свързани статии