Актуално

На фокус

Президентът Радев ще се кандидатира за нов мандат

Президентът Радев ще се кандидатира за нов мандат

01.02.2021

Mediapool.bg

1008


Президентът Румен Радев и вицепрезидентката Илияна Йотова ще се кандидатират за нов мандат. 

Toва съобщи държавният глава по време на пресконференция по повод четвъртата година от президентския му мандат.

Той не уточни обаче под каква форма ще бъде издигната кандидатурата за нов мандат и каза, че това ще стане ясно след парламентарните избори. 

“Издигането на нашата кандидатура сега е честен подход спрямо гражданите и политическите субекти. Не съм водил преговори с партии за подкрепа на нашата кандидатура. Социалистите, които издигнаха нашата първа кандидатура, имат право да се произнесат първи“, каза президентът.

БСП обаче още не са обявили дали ще застанат зад кандидатурата на Радев, но се очаква да направи това.

Радев коментира, че на предстоящите парламентарни избори в началото на април гражданите трябва да приемат или да отхвърлят днешния модел на властта – корумпирана, задкулисна и несправедлива.

“Този модел концентрира властта в ръцете на премиера и тесен кръг от неговото обкръжение. Трябват решителни реформи за развитие и повишаване на благосъстоянието и състоянието на българите. Най-важна цел е укрепването на държавността. За това се изисква легитимно управление, демонтаж на модела, укрепване на върховенството на правото, пресичане на корупцията и задкулисието“, каза Радев. 

“За да преодолеем институционалната криза и да върнем страната в руслото на закона, България се нуждае от мощна политическа алтернатива. Ако това не се случи, може да се стигне до обичайните пазарлъци между партии и поредният мандат на грабеж. Предвид възможната патова ситуация в новия парламент, може да се стигне до правителство на задкулисието под формулировка като правителство за национално спасение или експертен кабинет“, допълни той.

В пресконференцията не участва вицепрезидентката Илияна Йотова, която е заразена с коронавирус. 

Свързани статии