Актуално

На фокус

Президентът Радев с видео приветствие към Гутериш: 65 години България в ООН

Президентът Радев с видео приветствие към Гутериш: 65 години България в ООН

14.12.2020

Втори Фронт

152


[video]

"На днешния ден преди 65 години Общото събрание на ООН прие знакова резолюция, която даде възможност на България и петнадесет други държави, да заемат полагащото им се място във възродената общност на нациите. Това е една специална годишнина за България, както и за Организацията на обединените нации.
Присъединяването на България към ООН през 1955 г. е закономерно, но нелесно решение. В разгара на Студената война силни геополитически съображения стояха на пътя на най-голямото към онзи момент разширяване на набиращата сила глобална организация. Това разширяване нямаше да се случи без упоритостта на Общото събрание на ООН и визионерството на държавници като Нобеловия лауреат за мир Лестър Пиърсън, който отправи смелия призив за допускане на нови държави членки в Обединените нации на основата на универсалността.
Във видео обръщението си до генералния секретар на ООН Антионио Гутериш потвърдих ангажимента на България към вечните и универсални цели и принципи, заложени в Устава на Организацията на обединените нации и изразих своята подкрепа за неговото ръководство в укрепването на системата на многостранна дипломация.
Светът днес е много по-различно място от онова, което е представлявал през 1955 г., но е не по-малко изпълнен с предизвикателства. Сблъскваме се с множество сложни предизвикателства: конфликти, климатични промени, растящи неравенства и в последно време – глобална пандемия. Повече от всякога светът се нуждае от колективна мъдрост"

Това написа по повод годишнината ни в ООН, президентът Румен Радев.

Свързани статии