Актуално

На фокус

Президентът Радев: Партиите трябва да знаят, че търпението на българите се изчерпва

Президентът Радев: Партиите трябва да знаят, че търпението на българите се изчерпва

22.08.2021

Втори Фронт

447


Президентът Румен Радев:

Издаването на разрешения за проучване и добив на подземни богатства без информирането и съгласието на общините е тежък нормативен проблем.

Недопустимо е да се налага местната власт да иска по Закона за достъп до обществена информация данни какви концесии е договаряла изпълнителната власт и какви проучвания в момента вървят на нейна територия. Не бива да се допуска правителството да пренебрегва общината като институция.  

Финансовата децентрализация на общините ще ги освободи от недобросъвестен натиск от страна на изпълнителната власт. Независимото финансиране на общините от централния бюджет ще улесни инициативността и ефективните решения на местно ниво.

Българите гледат с голяма надежда на съставянето на редовно правителство, но партиите трябва да знаят, че търпението се изчерпва. Времето за декларации изтече и хората очакват да видят ясно поета отговорност от българския парламент и  политическите партии. Необходим е ясен сигнал от партиите не към мен, а към българските граждани, че те са в състояние и ще сформират устойчиво управленско мнозинство. Смисълът на политиката е хората да живеят по-добре и партиите трябва да докажат, че имат място в този парламент.

Диалогът между политическите сили и президентската институция е важен, но много по-важен днес е диалогът между самите партии. При настоящата конфигурация в парламента, без диалог и взаимни отстъпки между партиите, съставянето на правителство е невъзможно.

Служебното правителство формулира ясни приоритети за актуализацията на бюджета – укрепване на здравната система, помощ за бизнеса и охрана на държавната граница. Българският парламент е длъжен да се съобрази с тези приоритети, защото те не са приумица на служебното правителство, а такива са очакванията на българите. Призовавам нашите народни представители освен от сутрин до вечер да изслушват служебните министри, защото до момента това е основната дейност на Народното събрание, да свършат и другата си неотложна работа. Актуализацията на бюджета е необходима, защото предизвикателствата пред България са във всички сектори.

[video]
 

Свързани статии