Актуално

На фокус

Президентът Радев: От години енергетиката е оплетена в схеми

Президентът Радев: От години енергетиката е оплетена в схеми

29.09.2021

Румен Радев, фейсбук

619


От години енергетиката е оплетена в схеми. Либерализацията на енергийния пазар стана без ясни правила и механизми за защита. Затова в момента се облагодетелстват търговците и страда бизнесът. Правилата за работа на Българската независима енергийна борса ще бъдат преразгледани. Очаквам от отговорните институции да влязат много сериозно в своите задължения и да санкционират всички, които спекулират на тази борса.

Поздравявам служебното правителство за това, че енергично овладя цените на тока. Трета поредна седмица, заедно с Полша, България е с най-ниска цена на електроенергията в ЕС. Прави се всичко възможно тази цена на тока да бъде задържана и намалена. Разглеждат се и механизми за помощ на бизнеса.

Заседналият край Камен бряг кораб е картина на безхаберието в продължение на десетилетия по отношение на морското спасяване. Докато бяха заети да приватизират флот, да концесионират пристанища, да драгират за стотици милиони с неясни договори и абсолютно неясен резултат, днес няма никакви процедури по отношение на морското спасяване, а техниката е разкапана. С личната отговорност на служебния министър на транспорта в момента се компенсира липсата на тези процедури и Министерството на транспорта създаде необходимата организация.

Очаквам с всички възможни мерки, независимо от метеорологичните условия, да не допуснем на първо място, загуба на живот, защото екипажът е на кораба. Министерството на транспорта, Военноморските и Военновъздушните сили са ангажирани, в случай на усложняване на ситуацията, да спасят екипажа и да се минимизират щетите за екологията.

Служебното правителство трябва да внесе в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост, но за това са поставени две условия от Европейската комисия - реформа в правосъдната система по отношение на отчетността на главния прокурор и да се посочи точно фиксирана дата за спиране на въглищната енергетика. В България е нужен сериозен дебат и консенсус по този въпрос, така че да се намери най-доброто решение.

Всеки, който си прави сметката да продължава да купува избори, което за някои партии вече е рутина, нека знае, че държавата ще реагира с цялата си сила, за да пресече веднъж завинаги това грозно явление.

Неведнъж г-н Борисов е заявявал, че ще се кандидатира точно на тези избори за президент. Като човек на думата и на обещанията, аз очаквам да си ги спази. Почти всеки ден бившият премиер критикува президентската институция и я обвинява в диктаторство. Нека да излезе на тези избори, да ги спечели и да внесе своите демократични ценности в президентската институция.

 

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания