Актуално

На фокус

Президентът Радев: Оставката на главния прокурор ще бъде от полза за гражданското общество и за страната ни. (ВИДЕО)

Президентът Радев: Оставката на главния прокурор ще бъде от полза за гражданското общество и за страната ни.  (ВИДЕО)

17.07.2021

Румен Радев, фейсбук

2439


Оставката на главния прокурор ще бъде от полза за гражданското общество и за страната ни. Оглушителното мълчание на главния прокурор за вихрещата се корупция на най-високите места във властта, за знаковите корупционни скандали, които обиколиха всички световни медии и дълбоко дискредитираха България, за харчените на тъмно милиарди левове публични средства, докато в същото време прокуратурата агресивно клеветеше неудобните на властта - всичко това дискредитира и делегитимира самата прокуратура в лицето на главния прокурор.

Служебното правителство изпълнява успешно задачата, която поставих за начало на демонтажа на порочния управленски модел и оздравяване на държавността - за работа в интерес на обществото, а не на отделни партии и бизнес кръгове. Но съставянето на успешен редовен кабинет, който да се ползва с доверието на хората, изисква отговорност и усилена работа, откритост и конструктивен диалог. Изисква почтеност и ясни морални принципи. Затова обществото ни очаква от партиите, които се обявиха срещу досегашния порочен управленски модел, да представят ясна алтернатива, диалог и конкретни решения, а не оправдания. Този път партиите нямат право на грешка. Още един "поправителен изпит" за партиите няма да бъде за тяхна, а за сметка на всички нас.

Дължим признание на нашите лекари, медицински сестри и медицински работници, които показаха, че и в най-тежки моменти здравето и животът на българските граждани са тяхна неотменима кауза. Дължим на цялото ни общество справедлив, ефективен здравен модел, който да гарантира добри условия на труд и на заплащане на нашите лекари, но да гарантира и правата на пациентите. Това, което се случва в „Пирогов“, е показателен случай за системен проблем, който води до това българското здравеопазване да се превръща в бизнес и да изкривява и дори да опорочава отношенията лекар-пациент.

[video]

Свързани статии