Актуално

На фокус

Президентът Радев определи президентството като стълб на стабилността (ВИДЕО)

Президентът Радев определи президентството като стълб на стабилността (ВИДЕО)

27.09.2021

Втори фронт

622


Кампанията за преизбирането на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на практика започна. Днес се проведе учредителното събрание на инициативния комитет, който подкрепя двойката за втори мандат на "Дондуков" 2. В него се включиха 188 души, сред които и представители на някои от основните политически сили - БСП и ИБГНИ.

Радев излезе пред своите съмишленици с пространно слово, в което подчерта централната роля, която е изиграл в политическия и обществения живот. "На фона на безпрецедентния срив на доверието в политическата система и институциите, на общата криза на законността, президентството се утвърди като стълб на стабилност и държавност. Защото и в най-тежките времена на тотална обсада, на непрекъснати атаки и манипулации, ние с г-жа Йотова не се отклонихме от мисията си - да отстояваме държавността и интересите на българите, да бъдем коректив и последна бариера срещу беззаконието, да фокусираме общественото внимание въху недъзите на политическата система, да задаваме дневен ред по важни въпроси, да работим за модернизацята на България, да отстояваме българският национален интерес навън", заяви той.

Кандидатът обясни политическото си поведение през мандата така: "Последните 5 години промениха обществената атмосфера. Антимафиотският консенунс, който се роди на площадите, премина в урните, защото няма нормален човек, който да приеме произвола, корупцията и беззаконието. Неуспехът на партиите на промяната да съставят действена демократична алтернатива считам само за етапен провал, защото обществото ни е зряло за промени. Въпрос на време е те са изкристализират в законите и в начините на тяхното прилагане. В тези динамични процеси ние приехме да не се крием зад институционалния комфорт, защото бяхме с вас и не ви предадохме, във вашето недоволство, във вашата надежда за свободна и справедлива България."

Радев подчерта, че "в този турбулентен преход ще има нужда от стабилна институция с доверие, с ясни ценностни устои и посоки, която да остане вярна на хората". Затова още през януари с Йотова са заявили намерението си да се кандидатират за втори мандат. Като най-важна цел той открои укрепването на законността. "Без нейното постигане следващите управленски конфигурации и техните политики ще попаднат в плен на олигархията и са обречени на провал, и съответно нашата страна на изостаналост. Затова ще продължим нашата борба за честни избори, за излъчването на нов тип управление - синтез на почтеност и компетентност, за укрепване на върховенството на правото, пресичане на кражбите. Само така ще можем да победим бедността и безправието, и да заемем достойното място в европейското семейство", обяви Радев.

Ентусиазмът на поддръжниците

188 души се включиха в учредителното събрание на инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат на "Дондуков" 2. Началото на събранието, насрочено за 18 часа в НДК, се забави с около 45 минути, тъй като съмишлениците на действащия президент се оказаха твърде многобройни, за да се регистрират навреме. Освен това учредителите трябваше да представят на влизане документ, че са ваксинирани срещу коронавируса или са го преболедували.

За да предложи председателстващ на комитета, излезе актьорът Павел Попандов. Той попита водещата заседанието д-р Цветеслава Гълъбова - шефът на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски", дали не трябва да се излъчи бюро, което да посочи председателстващия. "Не", кратко му отвърна Гълъбова. "В такъв случай, предлагам вас", отвърна й Попандов. Това изненада водещата, която обаче се окопити и помоли за още номинации. Актьорът добави журналистката Анна Заркова - майка на депутата от БСП Крум Зарков, и диригентът Йордан Камджалов. Накрая комитетът се оказа с трима съпредседатели.

"България е болна, счупена и бедна", обяви диригентът Камджалов и пожела успех на претендентите. Анна Заркова похвали Радев и Йотова, че не са приели мрачната действителност в България, и са устояли като тандем, въпреки "вражески отношения на политически играчи". "Когато вдигна юмрук президентът Радев на бунтовния площад, този юмрук не беше знак на нападение. Този юмрук беше знак на общност между всичките хора, които бяха там, бяха излезли от подчинението и искаха да викнат, че не искат управление от мафиотски тип ... Никой политик с агитацията за съдебната реформа не беше успял да събере толкова много различни личности заедно за България", продължи журналистката. И обобщи: "Искам смел президент, горд народ и справедлива държава." Последна от съпредседателите говори Гълъбова, която заяви, че участието й в комитета е "лична и обществена кауза в една тежка и болна ситуация". "Г-н Радев и г-жа Йотова са гарант за нормализиране на политиката у нас, което нормализиране ще се основава на ценности, на здравия разум, на експертността", допълни лекарката.

Тук се включиха и редовите учредители. Бившият шеф на ВВС ген. Михо Михов уверено посочи, че "няма по-добра двойка за президентската институция". И си припомни времето, когато Радев му е бил подчинен като военен пилот: "В него съм виждал иновационното, отговорното, последователното." Студентът Александър Узунов поласка Радев, че "с хирургическа точност разкриваше недъзите на предишното управление". А поетесата Маргарита Петкова обяви, че се включва в кампанията, защото не иска децата й да се срамуват, че "майка им не е взела участие в борбата". Бившият соцдепутат Весела Лечева определи президента като "човек с железни нерви, смел, който няма да се поколебае да се справи с проблемите на държавата". В същия дух като останалите се изказа и журналистът Мажд Алгафари, който преди 4 години подкрепяше партия "Воля" на Веселин Марешки.

Политици на помощ

Някои политически сили предварително обявиха, че техни хора директно ще влязат сред учредителите.

БСП изпрати трима високопоставени представители в комитета – бившият зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин, ексдепутатът Ирена Анастасова и бившият здравен министър Радослав Гайдарски.

В подкрепа на Радев се включиха и трима души от Гражданска платформа „Изправи се.БГ“ на бившата социалистка Мая Манолова, която сега е един от лидерите на ИБГНИ. Това са кардиологът Галина Таваличка, учителят Мими Караколева и активистът Никола Вапцаров.

[video]

   Източник: СЕГА

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания