Актуално

На фокус

Президентът Радев: Очаквам изкореняване на езика на омразата и на повратната представа за България на най-високо ниво в Република Северна Македония

Президентът Радев: Очаквам изкореняване на езика на омразата и на повратната представа за България на най-високо ниво в Република Северна Македония

01.09.2021

Втори Фронт

1263


Румен Радев:

Приобщаването на страните от Западните Балкани към ЕС и утвърждаването на демократичните принципи и норми на поведение на Балканите е в интерес не само на Обединена Европа, но най-вече в интерес на всички граждани на нашия регион. Затова процесът на разширяване на ЕС ще продължи да бъде приоритет на българската външна политика.
На срещите си с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел,  европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи и със заместник-помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс в рамките на Бледския стратегически форум призовах международните ни партньори да не упражняват натиск единствено върху България за европейската перспектива на югозападната ни съседка. 

Има неща, които трябва да се свършат от страна на Република Северна Македония и те са част от фундамента на ЕС. Това са европейските ценности за гражданските свободи. Уверен съм, че с общи усилия по възможно най-бързия начин ще бъде намерено устойчиво решение, което няма как да бъде обаче за сметка на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание.


За съжаление през последните години нашите отношения с Република Северна Македония бяха вкарани в задънена улица, а поради невъзможност и неспособност да се обясни нашата позиция, България дори изпадна в изолация пред своите партньори. Поради тази причина международните очаквания за компромис от страна на България растат непрекъснато. Затова и служебното правителство, и президентската институция, полагат системни усилия за възстановяване на диалога с политическото ръководство на Република Северна Македония на най-високо ниво, както и за отстояване на позицията на страната ни пред международните партньори.


България е най-заинтересована колкото се може по-бързо Република Северна Македония, а с нея е и Албания, да тръгнат по своя европейски път. Затова очакваме активен двустранен диалог с югозападната ни съседка за постигането на правнообвързващи гаранции, които да доведат до устойчиви и необратими решения за двустранните ни отношения, особено след приетата резолюция в парламента на Република Северна Македония, която циментира неизпълнението на двустранния договор за приятелство и добросъседство.


Очакваме не само ясни правнообвързващи механизми, но и да видим изкореняване на езика на омразата и на повратната представа за България от учебниците, музеите, паметниците, медиите и дори от политиката на най-високо ниво в Република Северна Македония. 

Страната ни е открита за диалог и е готова да окаже помощ на югозападната ни съседка, така че по-бързо да покрие Копенхагенските критерии за членство в ЕС. 

Особено загрижени сме за спазването на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание. Това е ключът към постигане на напредък в процеса на разширяване – уважение към свободата на самоопределение на гражданите на Република Северна Македония, които в продължение на десетилетия са били преследвани и дискриминирани само заради своето българско самосъзнание. 

Преустановяването на тази практика е и реален показател, който ще докаже, че Република Северна Македония е извървяла пътя на реформите и уверено е преодоляла наследството от тоталитарното югославско минало.
Признателен съм на президента Стево Пендаровски и министър-председателя Зоран Заев за възстановяването на  диалога на най-високо политическо ниво, за да търсим приемливо и устойчиво във времето решение, което да гарантира правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание.

[video]

Свързани статии

Левицата