Актуално

На фокус

Президентът Радев не иска служебното правителство да стане редовно

Президентът Радев не иска служебното правителство да стане редовно

13.08.2021

Втори фронт

877


Държавният глава Румен Радев е против служебното правителство да се превърне в редовно, стана ясно от негово изявление пред журналисти в Елхово днес. Именно назначаването на президентските министри с редовен партиен мандат е една от идеите, които обсъждат част от парламентарните партии за излизане от властовата криза - още повече, че рейтингът на управляващия в момента кабинет е висок. "Служебното правителство не е излъчено от партии. То няма как да остане наследство на партиите. Нека партиите предложат министри, те могат, нека им се даде този шанс", заяви Радев.

Той каза още, че предстоят консултации с парламентарните формации преди да връчи третия мандат. "Ще преценя кога и на кого да връча трети мандат, когато чуя идеите на парламентарно представените партии за съставяне на правителство", заяви той. Призова политическите сили за диалог и отговорност. Служебното правителство било доказателството, че е възможно единодействие на хора с различен политически профил. Държавният глава не вижда единодействие от партиите, но се надява да се състави коалиция в крайна сметка, защото правителство на малцинството би катастрофирало бързо.

Радев благодари на ИТН за подкрепата за втори президентски мандат. Но уточни, че той и вицето Илияна Йотова очакват подкрепата на широк кръг граждани и организации, ратуващи за продължителна промяна. Според него избори 2 в 1, тоест едновременно провеждане на президентски и парламентарни, е против политическата логика. Той каза още, че ще изисква от настоящото Народно събрание да определи дата за президентския вот.

Държавният глава бе попитан и кога ще връчи втория мандат на ГЕРБ в сегашната заплетена ситуация. Но последва контрапитане: "А кога парламентът ще актуализира бюджета?". И разви теза, че бюджетът спешно трябва да бъде преправен. Връзката между двете теми е, че протакайки времето за втория мандат, президентът удължава живота на Народното събрание и му дава време за актуализация.

  Източник: СЕГА

Свързани статии