Актуално

На фокус

Президентът Радев кани парламентарните формации на консултации утре

Президентът Радев кани парламентарните формации на консултации утре

16.08.2021

Втори фронт

1336


Президентът Румен Радев кани парламентарните формации на консултации утре, научи "Труд". В петък държавният глава съобщи пред журналисти още, че планира да направи нови консултации с партиите - “Ще преценя кога и на кого да връча трети мандат, когато чуя идеите на парламентарно представените партии за съставяне на правителство”.
Радев кани парламентарните формации на консултации утре
С думите, че всяка партия е длъжна да защити претенциите си за упражняване на властта със свои собствени управленски кадрови решения, Радев коментира и лансираната идея на БСП служебният кабинет да стане редовен, ако от столетницата получат третия мандат.

“Служебното правителство не е излъчено от партии. То е излъчено с указ на президента и няма как да остане в наследство на партиите. Те са призвани да търсят идеи, да ги защитават и да излъчат кадрови решения”, категоричен бе той.

Президентът беше категоричен, че не иска да говори за нови избори, преди да са се изчерпали всички опции за съставяне на редовно правителство с широка парламентарна подкрепа. “Дали изборите ще бъдат 2 в 1 - мисля, че това е срещу философията на българския конституционен модел”, уточни той.

След около час при президента ще започне заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Темата, обявена от пресслужбата на държавния глава, е “Необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID-19. Мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция”.

  Източник: ГЛАСОВЕ

Свързани статии