Актуално

На фокус

Президентът Радев: 136 години оттогава. Какви са уроците за нас днес?

Президентът Радев: 136 години оттогава. Какви са уроците за нас днес?

07.09.2021

Румен Радев, фейсбук

521


Скъпи съотечественици,

През септември 1885 година нашият дързък народ, уверен в своето право, заличи границите, натрапени от Берлинския конгрес. Без да чакат одобрението на великите сили, българите от Княжеството и от Източна Румелия поправиха историческата несправедливост и предприеха най-значимата стъпка към единението на нашия народ в изконните му земи.

Сториха го с мисъл и кураж. С дружни усилия и с удивителна политическа зрелост, която постигна целта почти без кръвопролитие.

Показаха решимост, която разколеба всички външни врагове на Съединението и ги отказа да противодействат. Само два месеца по-късно младите ни капитани разгромяват сръбските генерали при Гургулят и Сливница, с което Съединението на България става необратимо историческо завоевание.

136 години оттогава. Какви са уроците за нас днес?

Време е да се излекуваме от комплексите за политическа обреченост. Защото ние сме показали, че можем да постигаме големи цели. Да го правим цивилизовано. Успели сме в миналото. Можем го и днес.

Съединението на България се случва само седем години от възкръсването на страната ни. Затова вярвам, че днес, 136 години по-късно, сме узрели да надмогнем историческите разделения в името на демокрацията, справедливостта и просперитета на страната ни.

Ключът е в духа на Съединението. В чувството, че сме един народ. Чувство, което с времето бе корозирано от идеологически, котерийни, класови и други деления, които днес възпират нашия ход напред. Егоизмът не бива да подрива съзнанието, че макар, че сме различни, ние сме един народ. Че нашите различия не са повод за разкол, а част от богатството и потенциала на нацията.

Актът на Съединението е най-вдъхновяващият епизод на дръзката ни политическа история. Това не е мъртва история, а урок по единение в името на свободата, достойнството и добруването на Отечеството.

Вечна памет за храбрите българи, които вградиха съдбите си в националния идеал.

Да живее свободна и единна България.

 

Свързани статии