Актуално

На фокус

Президентът: Несериозно е да се мисли за служебно правителство при положение, че тече процедура

Президентът: Несериозно е да се мисли за служебно правителство при положение, че тече процедура

24.04.2021

Втори фронт

2894


Несериозно е да мислим още за служебно правителство при положение, че тече парламентарната процедура за съставяне на редовен кабинет“. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в инициативата „Да засадим дърво, да възродим българската гора“, съобщава бТВ. На въпрос кога ще връчи мандата на „Има такъв народ“ и защо дава повече време за размисъл на формацията на Слави Трифонов, държавният глава отговори: „Няма определен срок по Конституцията между първи и втори мандат. Виждате, че парламентът заработи енергично, разглеждат се важни законопроекти. Българите очакват решения, които да бъдат взети от този парламент. Така че трябва да му дадем шанс да свърши полезна работа, за каквато има вече сериозни индикации“, заяви държавният глава. Той обяви, че в скоро време ще вземе решение по този въпрос, но че първо трябва да се намери балансът между необходими промени под формата на приети закони и съставяне на правителство.

Президентът Румен Радев обяви, че българското правителство е допуснало дълбок пробив в националната сигурност и следващ кабинет ще трябва да изяснява и да търси отговорност за това. Повод за неговите думи стана журналистически въпрос за шпионския скандал от преди няколко седмици, при който бяха арестувани 6 бивши и настоящи висши военни и държавни служители, както и бяха изгонени двама руски дипломати.

Радев обяви, че е поискал обяснения от няколко институции и служби за това как се е стигнало да такъв пробив, включително и в системата за класифицираната информация и от едни е получил, а от друтги още не.

Надявам се това допълнително време да бъде инвестирано в диалог, в съгласие, така че да намерим консенсуса и да имаме редовно с широка парламентарна подкрепа правителство, обединено около ясни принципи и приоритети", каза още Радев по време на инициативата "Да засадим дърво, да възродим българската гора".

Според държавния глава трябва да се намери баланса между необходимите промени, които да се случат при едни нови промени в законите, и съставяне на правителство. "Трябва ясно да заявим нашите очаквания да бъде съставено редовно правителство", каза президентът Радев.

Той подчерта, че парламентът е заработил енергично и българите очакват решения, които да бъдат взети, така че трябва да се даде шанс на парламента да свърши своята работа. Държавният глава подчерта, че не само изборният кодекс е сред задачите.

На въпрос дали нови избори ще произведат по-стабилна ситуация, държавният глава заяви, че не може да каже и че зависи какво ще се случи от тези мандати. Той заяви, че не може да каже дали се задават скоро предсрочни парламентарни избори.

Днес държавният глава даде начало на инициативата "Да засадим дърво, да възродим българската гора". В идеята се включват доброволци от цялата страна. Държаният глава ще засади бели брези в Плана планина край София.

"Да засадим дърво, да възродим българската гора" не е само лозунг. Нашите гори не са само национални богатства, неслучайно те са вписани в българската Конституция, те са част от нашата национална памет и идентичност", каза президентът Радев.

Засаждането на дърво е своеобразен акт на полагане на нов живот", каза държавният глава.

"Днес ние показваме, че българинът е съпричастен да даде на следващото поколение един по-красив, по-здравословен свят", каза още Радев.

   Източник: glasove

Свързани статии