Актуално

На фокус

Президентът на Салвадор влезе с войници в парламента и го окупира

Президентът на Салвадор влезе с войници в парламента и го окупира

12.12.2020

БНР

479


Президентът на Салвадор Наиб Букеле заедно с група войници, въоръжени в автоматични огнестрелни оръжия, вчера окупираха за кратко Конгреса на централноамериканската република, за да окажат натиск върху депутатите да подкрепят план за борба с престъпността, предаде "Ройтерс".

Пред погледите на войниците, влезли в парламента в пълно бойно снаряжение, 38-годишният държавен глава седна на мястото, запазено за председателя на Конгреса и допря длани като за молитва. Според самия него, той се помолил за търпение към депутатите, малцина от които се появиха за специалната парламентарна сесия.

"Ако тези безсрамни хора не одобрят плана за териториален контрол, ние ще ви призовем отново да дойдете тук следващата неделя", каза Букеле малко по-късно в пламенна реч, насочена към привържениците си, напускайки сградата.

Вчера хиляди салвадорци откликнаха на призива на президента и се събраха на демонстрация през парламента, охранявани от войници и полицаи. Депутатите трябва да се съберат днес, за да обсъдят предложенията на президента, каза председателят на Конгреса Марио Понсе, което се тълкува като знак за деескалация на конфликта между държавния глава и законодателите. Анализатори обаче предупреждават за задаваща се конституционна криза. Правозащитната организация "Хюман райтс уоч", базирана в САЩ, нарече случилото се "демонстрация на груба сила" и настоя Организацията на американските държави да организира спешна среща за обсъждане на ситуацията.

Букеле бе избран за президент миналата година след кампания в социалните медии, която използва ширещото се недоволство на обществото от двете традиционни партии, управлявали Салвадор след края на гражданската война. Сега той притиска Конгреса да одобри вземането на международен заем от 109 млн. долара за въоръжаване и екипиране на полицията и армията за борба срещу престъпността. Действията му срещу депутатите се подкрепят от министъра на отбраната Мерино Монрой и шефа на полицията Маурисио Ариаса Чикас.

От идването на власт на Букеле убийствата в Салвадор рязко намаляха, но властите продължават да се борят с организираната престъпност и бандите, които контролират големи територии.

Свързани статии