Актуално

На фокус

Президентът на Черна гора повежда религиозен бунт

Президентът на Черна гора повежда религиозен бунт

05.09.2021

Втори Фронт

517


Напрежението в Черна гора ескалира заради започналата в Цетине интронизация на новия Черногорски и Приморски митрополит Йоаникий, който бе избран за такъв от Сръбската православна църква (СПЦ).  

Церемонията тече в манастира „Рождество на Пресвета Богородица“ в старата столица на Черна гора Цетине, въпреки опитите на местните националисти да я осуетят, пише електронното издание на сръбския вестник Вечерне новости.

Сръбският патриарх Порфирий участва в церемонията. Той пристигна в град Цетине с хеликоптер заради блокадата на националистите.

8 души вече са арестувани, двама полицаи са ранени по време на течащите протести. Протестиращите са изградили барикади на всички подстъпи към Цетине. Те декларират, че ще останат там, докато събитието не бъде отменено, т.е. докато Сръбската православна църква не се откаже от плановете си.

Синодът на Сръбската православна църква избра сръбския епископ Йоаникий за Черногорски-Приморски митрополит на 29 май. Цетине е центърът на някогашната Черногорска автокефална църква и историческа столица на черногорската държавност, което обяснява причината за протестите. Според Черногорската обществена телевизия и радио Черна гора е изправена пред най-големия риск за сигурността в новата история на страната.

Според ''Радио свободна Европа'', цитирано от БГНЕС, в Цетине вече има потрошени видео камери, инцидент между свещеник и ТВ екип, акции срещу Йоаникий и конфликти с общински съветници. Агенция ''Фокус'' пък предава, че най-малко 1800 полицаи ще се опитат да предотвратят инциденти по време на събитието. Техните действия ще се записват на специални устройства за аудио-визуален мониторинг, за да се гарантира допълнително сигурността на присъстващите на протеста.

БГНЕС припомня, че митрополит Йоаникий бе избран на мястото на починалия през пролетта Амфилохийе Радович, благодарение на когото партията на президента на Черна Гора Мило Джуканович загуби изборите и с минимално предимство на власт дойде просръбското правителство на Здравко Кривокапич. Според черногорци провеждането на събитието нанася обида на ''вековната борба на Черна гора за суверенитет'', призовавайки церемонията да се проведе някъде другаде. Сръбската православна църква обаче каза, че всички нейни митрополити са били интронизирани в Цетинския манастир, като предупреди традиционната църковна церемония да не се политизира.

Президентът на Черна гора Мило Джуканович и депутатите от опозиционната Демократическа партия на социалистите  обявиха, че ще присъстват на днешните протести, органиаирани от патриотични организации в Цетине, който обвиняват сръбската църква в това, че работи за подкопаване на независимостта на Черна гора. Действията на националистическите групи, предизвикали безредиците в черногорския град Цетине, са „опит за тероризъм,“ заяви обаче премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич.

Говорителят на Европейската комисия Ана Пизонеро Ернандес предупреди, че насърчаването на етническата и религиозната нетърпимост е опасно за сигурността, а САЩ призоваха всички участници в протестите в Черна гора и особено политическите лидери да помогнат за намаляване на нарастващото напрежение в страната.

Източник: в. Сега

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания