Актуално

На фокус

Президентът е чужд на лицемерието и отново атакува силно правителството

Президентът е чужд на лицемерието и отново атакува силно правителството

15.01.2021

радио "Фокус"

1132


"Датата е очаквана. Във всички случаи коментарите и очакванията бяха, че датата ще е най-близката, а не най-крайната, която е в края на май. Така че тази седмица в повече е добре, така или иначе фактът е факт – навлизаме в приблизително 80 дни или 11 седмици до изборите. По-важното е другото, което президентът каза. Първо, той както винаги е чужд на така наречената политическа коректност. Под политическа коректност имам предвид лъженето и лицемерието. Той беше откровен, това което аз чух – да, атакува силно отново правителството, но той винаги го прави, така че не измени на себе си. Две-три важни неща са акцентни. можем да имаме парламент, който да е 4 партии, 5, 6 – напълно възможно е. Със сигурност можем да твърдим още от сега, че такъв ясен победител, партия, която да може с лекота да направи мнозинство самостоятелно, няма да имаме такава ситуация, защото и в най-доброто представяне на двете големи партии – ГЕРБ и БСП така, както аз виждам нещата, максималното са с 80-85 депутатски места. Т.е. ние ще бъдем изправени отново пред необходимостта от съставяне на коалиция и то според мен по-сложна, защото няма да е достатъчно да е двойна, най-вероятно ще е тройна. И там вече неизвестните започват да стават много." Това казва в интервю за радио "Фокус" социологът Кънчо Стойчев.

 

- В обръщението към народа президентът Румен Радев обяви след подписан указ парламентарните избори да бъдат на 4 април. Така той приключи срещите, посветени на организацията на вота по време на пандемия от коронавирус. На тази дата обаче са католическият и арменският. Дали тя би могла да създаде проблем за българите в чужбина? За първи анализ поканих социолога Кънчо Стойчев. Как оценявате датата 4 април и обръщението на държавния глава?

 

- Датата е очаквана. Във всички случаи коментарите и очакванията бяха, че датата ще е най-близката, а не най-крайната, която е в края на май. Така че тази седмица в повече е добре, така или иначе фактът е факт – навлизаме в приблизително 80 дни или 11 седмици до изборите. По-важното е другото, което президентът каза. Първо, той както винаги е чужд на така наречената политическа коректност. Под политическа коректност имам предвид лъженето и лицемерието. Той беше откровен, това което аз чух – да, атакува силно отново правителството, но той винаги го прави, така че не измени на себе си. Две-три важни неща са акцентни.

Той предлага да се даде възможност на българите в чужбина с гласуване по пощата, не на всички българи, защото това не може да стане в момента и за два месеца да се организира, но в чужбина вероятно това е възможно. Защо е толкова важно? Защото сме в пандемия. Защото дори придвижването в много от европейските страни е затруднено и ако не се даде нова форма и нов начин, всички тези българи, това са стотици хиляди българи, от които България има нужда и те имат правото да гласуват, да упражнят своя вот, наистина ще се породи съмнение в легитимността на резултатите. Според мен за оставащото време организация на гласуване по пощата за българите в чужбина е напълно възможна.

 

Второто, което каза президентът и всъщност, той не го заяви директно, но това се подразбира – не е важно, кой ще спечели тези избори. Важно е резултатът да бъде признат от всички българи. Т.е. ние да сме в ситуация, при която имаме признат резултат и съответно максимално доверие към следващата власт, която и да е тя, както и да бъде сформирана.

 

И обратно, ако ние завършим тези избори с нараснало недоверие, хората не вярват в резултата, независимо дали са прави да не вярват или не, знаем, че масовите настроения и масовите вярвания, колкото и субективни да са, те се превръщат в обективност. И най-простият пример, който винаги давам – ако хората масово мислят, че банките ще рухнат, без да е основателно това, банките рухват, защото хората си прибират парите, а може да е било напълно неоснователно.

В този смисъл задачата на българите е, всички ние да се убедим, че по честен начин се провеждат изборите. Тя е много важна и изцяло трябва да се настоява за максимална прозрачност на изборния процес. Живеем в 21 век, видеонаблюдението нищо не струва, това вече е много евтина процедура. Всеки български гражданин, и без това ние имаме право по Конституция да присъстваме на броенето на бюлетините, защо да не се заснеме, защо да не се филмира, защо максимално не се породи доверие у хората, че всъщност по честен начин тече целият процес. Това е и моят апел – за нас най-важно е не какъв ще е този резултат, а този резултат да е легитимен.


- Президентът настоява за промени, сред които гласуване по пощата и онлайн излъчване на броенето на бюлетините, но е известно, че управляващите са склонни да направят само една поправка в изборните правила и то за мобилните урни, в които да гласуват карантинираните. И въпросът е – разумно ли е сблъсъкът между президент и управляващи, който е перманентен от началото на неговия мандат, да се пренася върху доверието към изборите, защото оттук нататък се отваря магистрала за разговори за опорочен процес до самия изборен ден, че и след него?

- Проблемът с доверието в изборите в България не е от днес, не е и от този мандат, последният президентски, т.е. не е от 4 г. За съжаление, ерозира изборният процес и с всяка година, с всеки нови избори спада доверието. България в момента е на ниски места в световен и европейски мащаб, говоря за страните, в които има демокрация, по отношение доверието на гражданите в изборния процес. Неслучайно си спомняме, преди 4 г. беше подхванат и дебатът за машинното гласуване.

 

Защо ние си променяме изборната система? Защото не вярваме в предишната. Това нямаше да се случи, ако всичко си беше наред и хората вярваха в хартиеното гласуване, такова гласуване има на много места по света, нямаше нужда да променяме. А сега говорим за още по-нови и по-нови форми.

 

Има заболяване в българското общество и това заболяване се нарича липса на доверие и в управление, и в държава, и в изборен процес. Това е най-тежката болест. Виждаме какво се случва в най-голямата демокрация САЩ. Толкова тежко разделена нация, враждуваща вече помежду си нация, до нищо добро не води.

 

А нас ни чака такава криза, никого не плаша, но всички знаят, всички анализатори знаят, че медицинската криза, кризата с пандемията, тя ще прерасне във финансова криза рано или късно и в купища други неща. Т.е. на нас ни трябва обединена България.

 

Тези избори трябва да доведат дай Боже до обединение на България, до ясни цели, до ясни програми. До обединен народ, който преследва своите цели. Като че ли, ако не направим всичко възможно хората да имат доверие в резултата от изборите, ние няма да можем да постигнем обединена България и всички останали цели ще бъдат химера за нас. Затова е толкова важно в момента да се прояви гъвкавост. Аз разбирам, че има сблъсък, всички го виждаме, но всяка една от двете страни, три-четири, колкото й да са страни, да се замислят за бъдещето на всички. А бъдещето на всички зависи от доверието в избирателната система и в самия изборен процес. 

Автор: Цоня Събчева, радио "Фокус"

Свързани статии