Актуално

На фокус

Президентът Болсонаро в кампания срещу ваксините

Президентът Болсонаро в кампания срещу ваксините

29.12.2020

Glasove

1800


Бразилският президент отново заяви, че няма да се ваксинира и подкопава доверието във ваксината, разработена от "Пфайзер" и "Бионтех", разрешена в европейските страни от понеделник. Той предупреждава за риска ваксинираните да се превърнат в „крокодил“, „брадата жена“ или "мъж с женствен глас”, пише "Фигаро".

трябвало да даде надежда, тъй като вирусът вече е убил близо 188 хил. бразилци. Но тя се превърна в политически залог поради отрицанието на президента и немарливостта на правителството, пише спец. пратеник на "Фигаро" в Рио де Жанейро. От началото на пандемията Джаир Болсонаро омаловажава последиците от „малкото грипче“, отхвърля социалните мерки за дистанциране и носенето на маски и защитава предписването на хидроксихлорохин. Днес той води открита кампания срещу ваксинацията.

„Няма да се ваксинирам. Точка”, повтаря президентът, който осъжда ваксинацията, след като Върховният съд на страната иска да я направи задължителна. "Ние не сме нито във Венецуела, нито в Куба", протестира Болсонаро. В своя колоритен стил, той дискредитира ваксината, разработена от "Пфайзер" и "Бионтех", разрешена от понеделник в европейските страни, като предупреждава за риска ваксинираните да се превърнат в „крокодил“, „брадата жена“ или "мъж с женствен глас”.

Тази страна с 212 милиона жители обаче има признат опит и ноу-хау в производството на ваксини и кампаниите за ваксиниране, благодарение на известни изследователски институти, като "Бутантан" в Сао Пауло и "Фиокруз" в Рио. 
„Обикновено степента на покритие на ваксините е много висока в Бразилия, защото бразилският народ има доверие. Но когато президентът казва, че няма да бъде ваксиниран, това създава голямо объркване сред хората”, възмущава се лекарят и изследовател във "Фиокруз" Маргарет Далкалмо, която бе определена за една от бразилките на годината от списание "Истое" за неуморната си работа в полза на науката. Процентът на бразилците, готови да бъдат ваксинирани, е спаднал от 89% през август на 73% през декември, посочва още "Фигаро".

Въпреки участието на Бразилия в проучванията на няколко ваксини ("Фиокруз" с "АстреЗенека"/Оксфорд и "Бутантан" със "Синовак"), „ние много закъсняхме в преговорите с лабораториите. Изпуснахме влака”, оплаква се изследователката.

Свързани статии