Актуално

На фокус

Президентството: Връчването на мандата не е противоконституционно. Знаехме кой е кандидат-премиерът на ИТН

Президентството: Връчването на мандата не е противоконституционно. Знаехме кой е кандидат-премиерът на ИТН

02.08.2021

Втори фронт

2330


Преди възлагането на мандат за съставяне на правителство от министър-председателя, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание, е представено Решение на парламентарната група на ПП „Има такъв народ“, с което посочват г-н Пламен Николов за кандидат за министър-председател. Това заявяват от президентството във връзка с въпроси относно връчения на 30 юли мандат за съставяне на правителство.
„Представена е и Декларация за отговаряне на условията за избиране на народни представители, на основание чл.110 във връзка с чл. 65, ал. 1 от Конституцията на Република България“, се казва още в съобщението на президентството.

По-рано адв. Николай Хаджигенов от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ цитира бившия депутат и съавтор на Конституцията Николай Близнаков, според когото връчването на мандата на 30 юли е противоконституционно и нелегитимно.

Според Близнаков решението за издигането на Пламен Николов за кандидат за премиер от „Има такъв народ“ не е взето от парламентарната група на партията, както изисква Конституцията.

   Източник: frognews

Свързани статии