Актуално

На фокус

Президентските избори ще се проведат на 14 ноември

Президентските избори ще се проведат на 14 ноември

02.09.2021

Втори фронт

1215


Парламентът насрочи изборите за президент и вицепрезидент за 14 ноември. Това стана, след като депутатите одобриха решение в този смисъл, внесено от "Има такъв народ".

Ден по-рано председателят на Народното събрание Ива Митева обясни, че тази дата е била съобразена с предпочитанията на повечето парпаментарни групи. По въпроса за датата на предсрочните парламентарни избори тя заяви, че това е от компетентността на президента.

От ГЕРБ-СДС настояваха президентския вот да се проведе на 7 ноември, така че евентуалният балотаж да се падне на 14 ноември. "Държим изборите президентски и парламентарни да бъдат на една и съща дата. Считаме, че в противен случай, много би паднала избирателната активност, особено на фона на поредната епидемична вълна", изтъкна водачът на парламентарната им група Десислава Атанасова. Със същите аргументи подкрепяха по-ранната дата и от БСП.

Новите формации - ИТН, "Демократична България" и ИБГНИ, обаче се обединиха около 14 ноември, за да имат на разположение една седмица повече преди да бъде разпуснат парламента заради актуализацията на бюджета и промените в Закона за съдебната власт. В крайна сметка, тяхното мнение надделя.

   Източник: СЕГА

Свързани статии