Актуално

На фокус

През 2021 г. Pfizer ще прибере 33,5 млрд. долара

През 2021 г. Pfizer ще прибере 33,5 млрд. долара

29.07.2021

Втори фронт

703


Произовдителят на лекарства Pfizer повиши прогнозите си за годишните приходи от ваксината срещу коронавирус с почти една трета, след като препаратът помогна на компанията да удвои продажбите си през второто тримесечие на годината, предаде Financial Times.

Американската компания, която пусна на пазара ваксината, разработена съвместно с германската фирма BioNTech, повиши финансовата си прогноза за 2021 г. до 33,5 млрд. долара от предвидените през предходното тримесечие 26 млрд. долара. Компанията, която си поделя печалбите от продажбите на ваксината заедно с BioNTech, генерира директни продажби от 7,8 млрд. долара от ваксината през второто тримесечие на годината.

Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer, заяви, че второто тримесечие е ''забележително'' във финансово отношение.

Pfizer и Moderna, които произвеждат иРНК ваксини, доминират пазара, докато съперниците им AstraZeneca и Johnson & Johnson, които използват различен тип технология, изпитват затруднения във финансово отношение заради опасения за страничните ефекти на техните препарати, както и заради проблеми с доставките.

ЕС вече е направил предварителни поръчки за до 2,1 милиарда допълнителни дози от иРНК ваксините. Миналата седмица САЩ закупиха още 200 милиона дози от препарата на Pfizer. Повече от 1 милиард дози от ваксината на Pfizer са доставени в световен мащаб. Компанията заяви, че се очаква да достави 2,1 милиарда дози през 2021 г. съгласно договори, подписани към средата на юли.

Pfizer изчислява, че доходите преди данъци върху продажбите на ваксината е в диапазона от 20 %. При разговор с анализатори мениджърите на компанията казаха, че се очаква въвеждането на бустерна доза от осем до дванадесет месеца след ваксинацията, макар че с новия вариант на коронавирус това може да се случи и по-рано.

Продажбите на Pfizer за второто тримесечие на годината нараснаха с 92 % до 18,98 млрд. долара, докато акциите се повишиха с 58 % до 98 цента, съобщи компанията в сряда.

Pfizer заяви, че продажбите от цялостния ѝ бизнес, с изключение на ваксината, са се увеличили с 10 %. Производителят на лекарства повиши целогодишните си продажби до диапазон от 78 млрд. до 80 млрд. долара, спрямо 72,5 млрд. долара за предходното тримесечие.

Акциите на компанията, котирани в Ню Йорк, се повишиха с малко над 3 % в ранния следобед вчера. Акциите на Moderna също се повишиха. Към 15:30 ч. цената им се увеличи с повече от 6%.

    Източник: СЕГА

Свързани статии