Актуално

На фокус

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки разкритикува "шантажа" от страна на ЕС спрямо неговата държава

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки разкритикува

19.10.2021

Втори фронт

467


Полският премиер Матеуш Моравецки обвини ЕС във "изнудване" в публичен сблъсък с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заради отхвърлянето от страната му на върховенството на правото на Общността, информира "Франс прес".

Спорът, разигран в Европейския парламент, подчерта сериозността на въпроса, който и Брюксел, и Варшава казват, че застрашава сплотеността на 27-членния блок.

Преди Моравецки да се качи на трибуната, тя предупреди, че нейната Комисия, която е натоварена със задачата да е пазител на договорите на ЕС, "ще действа", за да обуздае Полша.

"Не можем и няма да позволим нашите общи ценности да бъдат изложени на риск", настоя тя, изброявайки разглежданите правни, финансови и политически варианти за действия срещу Полша.

Моравецки, в реч, надхвърлила определеното му време, отвърна с думите: "Неприемливо е да се говори за финансови санкции. Няма да позволя политици от ЕС да изнудват Полша."

Решение на Конституционния съд на Полша този месец, поставящо под въпрос части от законодателството на ЕС, изостри напрежението с Брюксел, което се разраства от години.

Европейската комисия и Европейският парламент вдигнаха мерника на Варшава за стъпки за премахване на независимостта на съдиите и други политики, смятани за отстъпление от демократични норми.

Анализатори подчертаха, че решението може да е първа стъпка към това Полша един ден да напусне ЕС.

Ала Моравецки настоя, че мястото на Полша е в ЕС и че правото на ЕС, произтичащо от неговите договори, се прилагало само в определени области, като националната конституция на Полша имала примат във всички останали аспекти.

    Източник: news.bg

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания