Актуално

На фокус

Премиерът: Чрез спирането на газа Путин искаше да свали правителството

Премиерът: Чрез спирането на газа Путин искаше да свали правителството

20.05.2022

Втори фронт

2807


Няма как да поема личен ангажимент за Северна Македония, това е фалшива новина, каза още Кирил Петков.

Според премиера Кирил Петков една от целите на руския президент Владимир Путин със спирането на газовите доставки за България е била да свали правителството. Това той обяви, след като присъства на откриването на Българо-турската индустриална камара, където благодари на турския президент Ердоган за "подкрепата миналата седмица за по-бързото пристигане на азерския газ".

За наша радост нито едно от двете не се случи, така че показахме ясна позиция по този въпрос и ще продължаваме да отстояваме българския интерес. Ние не сме срещу някои, а за спазване на договорните отношения и никой едностранно не може да си претендира някакви условия, които са извън договорите. Ако го допуснем това един път, ще го допуснем всеки път, а българското правителство в този си състав няма намерение да се поддава на чужд натиск." 

За отстъпката от 25 ст. на литър бензин

Според Кирил Петков в момента министерството на финансите комуникира с представителите на бензиностанциите относно това да се намери механизъм за осъществяването на замислената отстъпка отстъпка от 25 ст. на литър бензин, като част от антиифлационните мерки. 

"Очакваме съвсем скоро да имаме ясна процедура кога това (въвеждането на отстъпката) ще се случи", каза Петков

За Северна Македония

Премиерът говори и относно изявлението на комисаря по разширяването на ЕС Оливер Вархеи, че очаква България да даде до дни зелена светлина за приемане на Северна Македония.

"Много ясно трябва да се каже, че аз, като премиер, не поемам никакви ангажименти самостоятелно. Ако нещо ще се случва по тази тема, то първо трбва да бъде на базата на МВнР. После то да уведоми правителството, да минем през коалиционен съвет, да се вземе решение на коалиционен съвет, да влезем в парламента, там да се реши и тогава може да се поемат ангажименти. Така че процедурата е много ясна. Това е другата фалшива новина - че премиерът имал някакви самостоятелни договорки. Не, процесът е ясен и след него вече може да има позиция".

За обвиненията на ГЕРБ, че лъже за компенсациите за бизнеса

"ГЕРБ няма какво да ги коментираме, те непрекъснато се опитват да вкарват някакви фалшиви новини - каза Петков. - Видяхме, че след този безпрецедентен пакет, който българското правителство направи с плана срещу инфлацията... Преди това беше "Къде е планът", сега като дойде планът - бил проинфлационен. Тези хора имат само една единствена цел в този момент - да се опитват да вкарват напрежение и изкуствено да подклаждат някакви страсти, които в момента са необосновани."

   Иточник: СЕГА

Свързани статии