Актуално

На фокус

Празен самолет пристигна да прибере руски туристи от Бургас

Празен самолет пристигна да прибере руски туристи от Бургас

10.05.2021

Втори фронт

1025


След отмяната на полетите от Русия към България за месец май, празен самолет кацна на Летище Бургас, за да прибере руските граждани, които искат да се върнат в родината си, информира БНТ.

На борда се качиха общо 163 пътници. По-голямата част от тях са живеещи постоянно у нас. Не е ясно обаче кога ще могат отново да се върнат в България, тъй като са под въпрос и полетите през юни.

Руските граждани се надяват дипломатическите спорове между София и Москва и геополитиката да не попречат на туризма.

„Живея в България 10 години и отивам на гости при сина ми. Така се получи, че отмениха полетите, добре че на 9 май остана. Обратно ще пътувам евентуално чак след месец, ако не отменят полетите. Надявам се, нашите отношения да се изгладят и в края на юни да има чартърни полети„, сподели пред Bulgaria On Air Вера Сизова.

Сложно е да се каже защо са отменени полетите. Мисля, че е и политика, но и пандемията попречи. Следващият месец се надявам да полетят самолетите, но нямам достоверна информация„, каза Вечислав

„Който обича активния отдих, мисля, че ще дойде на море в България, а руснаците обичат Турция, защото там има повече хотели. Нашите консулски центрове в Русия ще започнат да издават туристически визи след 15 май„, заяви Данаил.

Руснаците, които имат имоти имат едногодишни и двугодишни визи.

„Трябва за две седмици да замина по работа в Москва и затова нямам проблем, но ако е за туристи, които искат да дойдат – има проблем„, смята Владимир.

Възможно е властите на Русия да направят нещо, за да има нормален сезон. Следващата седмица ще стане ясно и дали България ще бъде включена официално в списъка с неприятелски държави на Русия.

Руски туристи на фона на това, което се случва с нашето отношение с руснаците с този политически скандал, не очакваме. Тези полети сто и няколко са повече хората, които имат апартаменти, много малко са групите„, каза хотелиерът в Слънчев бряг Веселин Налбантов.

„Засега няма индикации за канселиране на полети за активните летни месеци – юни, юли и август, със сигурност ще имаме повече туристи, защото предната година беше буквално колапс„, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

За месец юни от Русия за Летище Бургас са планирани 136 полета, а за Летище Варна – 46.

  Източник: onovini.eu

Свързани статии