Актуално

На фокус

Правната комисия реши президентът да избира ЦИК

Правната комисия реши президентът да избира ЦИК

27.04.2021

Втори фронт

5220


Правната комисия в Народното събрание ще предложи на депутатите да подкрепят идеята на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" президентът да назначава членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) по предложение на парламентарните партии, но по определена от него процедура.

Днес се видя, че предложението се подкрепя от "Има такъв народ" и ДПС, а ГЕРБ и БСП се въздържат. При гласуването в комисия не се разбра колко са гласовете "за" и "въздържал се", но председателят на правната комисия Радостин Василев обяви, че се приема. Предстои гласуване в пленарната зала.

Предложението е в Централната избирателна комисия да няма представители на партиите в Европейския парламент, а само на тези в националния. Така съставът й да бъде 15 души, а не 20, колкото е в момента.

Предстои да се приеме текст, според който след обнародването на закона президентът трябва да назначи нова изборна комисия до 14 дни.

Така, ако промяната събере подкрепа и в пленарната зала, във втората половина на май Румен Радев трябва да назначи нови членове на Централната избирателна комисия. Това обаче едва ли ще засегне сроковете по очакваните предсрочни парламентарни избори през юли, тъй като е записано, че старата комисия изпълнява функциите си до назначаване на новата. Освен това според изказванията на заседанието днес е възможно някои от партиите да предложат някои стари членове.

Според ГЕРБ президентът ще има конфликт на интереси, тъй като ще има и избори за държавен глава т.г. "Демократична България" и БСП се обявиха за професионална избирателна комисия.

Правната комисия реши още, че секции в чужбина ще се образуват в посолствата и консулствата, на места, където са подадени поне 40 заявления, както и където в последните пет години е имало поне една секция със сто избиратели.

Решено бе заявления за гласуване по настоящ адрес да се подават не в съответната община, а електронно в ГРАО.

   Източник: ДНЕВНИК

 

Свързани статии