Актуално

На фокус

Правната комисия одобри да има разследващ на главния прокурор

Правната комисия одобри да има разследващ на главния прокурор

16.12.2020

Glasove

730


Въпреки резервите на прокуратурата, че не е необходимо да има прокурор, който да разследва главния, мнозинството прие предложените поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, предаде "Дарик". С 12 гласа "за" и 9 "въздържали се" правната комисия одобри на първо четене промените, инициирани от ГЕРБ и "Обединени патриоти", които създават нова фигура - конкретен обвинител ще се занимава с разследвания срещу главния прокурор. Очаква се промените да бъдат разгледани в петък на първо четене и в пленарната зала.

И днес по време на заседанието на правната комисия зам.-главният прокурор Красимира Филипова изложи резервите на прокуратурата към създаването на тази нова контролираща фигура. Тя изтъкна, че и сега има реална възможност за разследване срещу главния прокурор.

"Прокуратурата счита, че предвиждането на нова фигура не е необходимо. Съществува реална възможност и сега за разследване срещу главния прокурор. Дори и да е ръководител, той не може да се ползва с никакви привилегии, защото той има равни права като всеки един гражданин. И сега няма пречка да се провежда разследване срещу главния прокурор. Няма механизъм за процесулно влияние върху прокурори, които биха работили върху такива преписки", посочи тя.

"Прокуратурата не е централизирана. Реално нито един прокурор не е подчинен на главния. Прокурорите дължат подчинение само на закона", подчерта Филипова.

Източник: glasove

Свързани статии