Актуално

На фокус

Правителството съзнателно не е поискало от ЕС помощ за самоосигуряващите се, а има такава възможност

Правителството съзнателно не е поискало от ЕС помощ за самоосигуряващите се, а има такава възможност

15.12.2020

onovini.eu

18289


Три държави – България, Хърватия и Кипър, не са включили подкрепа за самонаетите в заявките си за подкрепа по SURE –  Европейски инструмент за временна подкрепа за смекчаване на рисковете от безработица при извънредна ситуация  с бюджет от 100 милиарда евро. Това се казва в съобщение на Европейската конфедерация на синдикатите (ETUC), цитирано от евродепутата от ДБ/ЕНП Радан Кънев.

„Българското правителство съзнателно не се е възползвало от възможността да подкрепи самоосигуряващите се лица с европейски средства. А инструментът изрично дава такава възможност“, коментира той във Фейсбук.

„Самонаетите, в т.ч. собственици на малък и семеен бизнес, свободни професии, дребни търговци и занаятчии, са сред най-засегнатите от пандемията и здравните мерки срещу нея. Някои държави са включили в плановете си всички самонаети лица, други – само пряко засегнатите (туризъм, ресторанти и т.н.). Нашето правителство обаче (и не за първи път) пренебрегва тази важна обществена група. Така беше през пролетта, така е и сега…“, добавя Кънев.

Източник: Onovini.eu

 

 

Свързани статии