Актуално

На фокус

Правителството пита КС за предсрочното освобождаване на тримата големи

Правителството пита КС за предсрочното освобождаване на тримата големи

04.08.2021

Втори фронт

1241


Министерският съвет реши да пита Конституционния съд за даване на задължително тълкуване на чл. на чл. 130, точка "в" от Конституцията дали в правомощията на министъра на правосъдието е включена възможност да прави предложение за предсрочно освобождаване на тримата големи в съдебната власт - председателя на ВАС, на председателя на ВКС и на главния прокурор в хипотезата на член 129 от Конституцията.

 Правителството пита КС за предсрочното освобождаване на тримата големи

Снимка: БТА

Става дума за случаи на тежко нарушение на основния ни закон и системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които водят до уронване на престижа на съдебната власт. Това обяви министърът на правосъдието Янаки Стоилов пред медиите в МС.

"Смятаме, че искането е допустимо, тъй като по такъв въпрос КС не е давал тълкуване. Нормата на цитирания член от Конституцията е предизвикало противоречиво тълкуване сред членовете на ВСС, което налага по недвусмислен начин а се изясни нейното съдържание", каза още Стоилов.

"Членът дава право да се иска освобождаване на съдии, прокурори и следователи, но смятаме, че тук се включва и освобождаването на ръководителите в трите съдебни власти", допълни служебният правосъден министър.

Членовете на МС са подкрепили това искане и то ще бъде внесено в Конституционния съд. Решението би имало принципно значение. То ще внесе яснота за взаимодействието за правата на министъра на правосъдието при неговата комуникация с ВСС.

Янаки Стоилов разполага и със самостоятелно правомощие да сезира ВАС по повод отказа на Висшия съдебен съвет да разгледа по същество внесеното искане за освобождаване на главния прокурор. Там основанието е различно и се отнася до правомощията, които министърът има съгласно Закона за съдебната власт, обясни той.

По думите му Конституцията разполага с необходимите инструменти стига да знаем как да си служим с тях.

"По този начин можем да докажем, че Конституцията и законодателството разполагат с необходимите инструменти, стига да има кой да си служи с тях. Това е както правна повеля, така и очакване на огромното мнозинство от българските граждани да функционират пълноценно институциите, да не се отклоняват от изпълнение на нормативно възложените им функции", коментира още Янаки Стоилов.

Служебният правосъден министър информира още, че на днешното заседание на МС се е приело да бъде изработена пътна карта за изпълнението на осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека, постановени срещу Република България. 

   Източник: dnes.dir.bg

Свързани статии