Актуално

На фокус

Правителството на Нидерландия подаде оставка

Правителството на Нидерландия подаде оставка

15.01.2021

БНР

793


Правителството на Нидерландия подава оставка, съобщава местната телевизия NOS, цитирана от световните информационни агенции. Кабинетът на премиера Марк Рюте е подложен на натиск през последните дни, след като стана ясно, че правителствени служители са принуждавали неправомерно хиляди семейства да връщат социални помощи.

Рюте е свикал заседание на правителството в Хага, на което да бъде взето решение за оставката два месеца преди планираните по-рано общи избори, отбелязва "Дойче веле".

В обръщение по националната телевизия премиерът заяви, че е уведомил крал Вилем-Александър за своето решение и го е уверил, че правителството му в качеството си на служебен кабинет ще продължи да работи за възможно най-скорошно компенсиране на засегнатите родители и за справяне с кризата с коронавируса в периода до парламентарните избори, насрочени за 17 март.

"На едно мнение сме, че ако системата се е провалила, всички трябва да поемем отговорност и това води до следното заключение - току-що връчих на краля оставката на целия кабинет", заяви Рюте.

Оставката има до голяма степен символично значение два месеца преди изборите, защото правителството ще продължи да управлява като служебен кабинет до сформирането на нова коалиция след вота на 17 март, отбелязва АП.

Парламентарна проверка, приключила в края на 2020, сочи, че множество семейства са били принудени да връщат десетки хиляди евро помощи. Според самия премиер казусът, който е от 2010, е "скандален".

Въпреки скандалните разкрития правителството има доверието на около 2/3 от избирателите, посочват информационните агенции.

През миналия месец парламентарно разследване разкри, че редица семейства са изправени пред "безпрецедентна несправедливост", след като правителството ги накара да изплатят субсидии от десетки хиляди евро.

В доклада от разследването се казва, че около 10 000 семейства са били принудени да изплатят десетки хиляди евро субсидии, което в някои случаи е довело до безработица, фалити и разводи. То описва подобно лошо управление в продължение на десетилетие като "безпрецедентна несправедливост'.

Много от семействата, които са били принудени да върнат тези субсидии, са били определяни въз основа на техния етнически произход или двойна националност, каза през миналата година данъчната служба на Нидерландия.

Рюте стана нидерландски премиер за пръв път през 2010 г. и в момента изпълнява своя трети управленски мандат.

Нов кабинет ще бъде сформиран след парламентарни избори, които вече бяха определени за 17 март.

Въпреки че обществената подкрепа за правителствените мерки срещи коронавирусната пандемия спадна рязко през последните седмици по време на въведения строг локдаун, Народната партия за свобода и демокрация (VVD) на Рюте все още се ползва с висок процент на доверие в проучванията на общественото мнение.

Очаква се неговата партия да вземе малко под 30% от гласовете на парламентарните избори на 17 март, което е над два пъти повече от това, което би получили втората по сила партия PVV - антиислямската партия на Герт Вилдерс.

Свързани статии