Актуално

На фокус

ПП АБВ със законодателна инициатива за гарантиране на доброволността на ваксинацията срещу COVID-19 (ОБЗОР)

ПП АБВ със законодателна инициатива за гарантиране на доброволността на ваксинацията срещу COVID-19 (ОБЗОР)

07.08.2021

Втори фронт

1543


На пресконференция в централата на партията стана ясно, че ПП АБВ ще подготви законопроект за допълнение и изменение на Закона за здравето, който да гарантира доброволността на ваксинацията срещу COVID-19. „Защото това, което започва да се прокрадва, натискът върху учителите, лекарите, служителите на реда, въобще върху големи социални групи с изключителни отговорности да се ваксинират непременно иначе ще бъде поставено под съмнение работното им място, е нещо изключително грозно. Нещо, което излиза извън рамките на демократичното устройство на една държава и общност, в която българският народ плати много, за да участва“, обърна внимание лидерът на АБВ Румен Петков.
Пред медиите той подчерта отново липсата на каквато и да е статистика, която да даде поне обща картина и оценка каква част от населението на България и Европа са се сблъскали с коронавируса и имат изграден имунитет. „А това е очевиден елемент на манипулация на общественото мнение. Ние ще настояваме парламентът да задължи правителството и здравното министерство да се готви такава ежедневна справка“, заяви Петков.
По силата на Закона за достъп до обществена информация ПП АБВ ще настоява Европейската комисия да предостави пълния текст на договора за ваксини. „В Европа сме, в 21 век сме, навремето беше голям вой кой и как покри информацията за аварията в Чернобил. Нека да бъдат така любезни да ни покажат при смърт какви права имаме, при инвалидност, иначе това е фашизъм“, каза още Петков.

Доц. Атанас Мангъров отново обърна внимание, че цялото управление на тази пандемия е неадекватно от медицинска гледна точка. По думите му няма ефект от затварянията, отварянията и самото ваксиниране. Той изрази съмнение в ефикасността на ваксините срещу COVID-19, както и към тяхната безопасност, особено когато става въпрос за тяхното прилагане върху бременни и деца – практика, която получава своята популярност на световно равнище. Според доц. Мангъров е необясним натискът да се ваксинират деца. Той подчерта и отсъствието на ясен експертен аргумент ваксинирането да стане задължително условия при граждани от определени професионални съсловия, още повече, че няма връзка между процента ваксинирано население и процента новооткрити случаи.

Адвокатът Милен Пенев коментира пред медиите факта, че договорите с фармацевтичните, одобрени за производство на ваксини срещу COVID-19 добиха публичност с голямо закъснение. Според него смущение буди фактът, че значителна част от текстовете в тях са заключени за публичен достъп на страницата на Европейската комисия, специално в частта за страничните ефекти и освобождаването от отговорност за това от фирмите производителки. Пенев подчерта, че отговорността се прехвърля изцяло върху отделните държави, които купуват медикаментите. Той представи пред медиите частите от договорите с компаниите, одобрени за производство на ваксини. „При всички тези неясноти, които са свързани с ваксините, при пълната безотговорност на производителя, производителят някак не е убеден в тяхната безопасност. При всички тези факти, отговаря ли на правните принципи, справедливостта и морала тези ваксини да бъдат задължителни? Защо се подписва декларация от гражданите? Защото са експериментални“, обърна внимание Пенев.

   Източник: m.focus-news.net

Свързани статии