Актуално

На фокус

Пожарите в Русия заплашват център за ядрени изследвания

Пожарите в Русия заплашват център за ядрени изследвания

09.08.2021

Втори фронт

531


Разрастването на пожарите в Русия вече заплашва Федералния ядрен център в западния град Саров, налагайки въвеждането на извънредно положение, предаде ДПА, като се позова на местните градски власти.

От там съобщиха, че заради разпространяването на пожарите в района на Нижни Новгород е необходимо повишаване на степента на опасност, което ще улесни мобилизирането на допълнителни противопожарни сили.

Междувременно Якутия е сериозно засегната от огнената стихия. Унищожени са десетки жилищни сгради, а хората са евакуирани на безопасни места. По официални данни в Русия понастоящем горят 3,5 милиона хектара, което се равнява приблизително на общата площ на Сърбия и Черна гора. Климатолози и експерти от "Грийнпийс" твърдят, че това са най-големите пожари в Русия, откакто в страната се води такава статистика.

В другия край на държавата - в Амурската област, граничеща с Китай - спасителни екипи пък се борят с наводнения след дъждове. Там под вода са около 80 км улици в населени места и 6 моста, а 24 общини по поречието на река Амур са откъснати от света, съобщиха регионалните власти.

  Източник: eurocom

Свързани статии