Актуално

На фокус

Пожари обхванаха о. Тасос и българското село Полски Градец (ОБЗОР + ВИДЕО)

Пожари обхванаха о. Тасос и българското село Полски Градец  (ОБЗОР + ВИДЕО)

11.08.2022

Втори Фронт

89


Два пожара засегнаха българите сериозно през последното денонощие. Единият - на о. Тасос, една от най-популярните дестинации за българските туристи през лятото, а другият на границата на област Хасково и Стара Загора в района на селата Полски градец и Светлина. 

Остров Тасос - бе пламнал и местните власти бяха спешно вдигнати на крак за потушаването му.

Локацията на пожара е Кинира, Тасос, Гърция.

Съветът към всички бе - избягвайте пътувания до острова в следващите часове.

[video]

От един от най-известните виртуални форуми във Фейсбук “Тасос форум” поясниха тази сутрин:

"Докато пожарът спре и огънят бъде овладян, МОЛЯ, ограничете пътуването до острова, така че пожарните коли и доброволческото движение да бъдат с приоритет.
Цялата местна общност, както и властта са мобилизирани за потушаване на пожара. Пожарните машини и оборудване вече пристигнаха от континента на помощ.
Следващите няколко часа са много важни - когато и хеликоптерите ще могат да се намесят.
Също така, моля, запазете спокойствие".

В Кинира пожарът беше угасен за девет часа с помощта на един руски, един американски въртолет, 150 пожарникари, дошли през нощта с кораб и 30 машини.

[video1]

 

[video2]

 

Другият пожар, който застраши българите пламна в Полски Градец, България и все още не е напълно овладян.

В българския пожар участваше само една руска машина. 

Огънят е тръгнал от  изоставена бадемова градина, засегнати са и  сухи треви, съобщи за радио Стара Загора Иван Чолаков, обл.управител на Стара Загора.
Заради наличието на вятър, който сменя посоката, фронтът на пожара се движи бързо. 

Към мястото на пожара са пренасочени тежки машини от "Мини Марица-изток", които бяха на другите пожари в региона. Силният вятър спомага за бързото разрастване на пожара и затруднява работата на огнеборците.

В борба с огнената стихия се включи и хеликоптер Ми-17 с екипаж от 24-та авиобаза - Крумово, от състава на Военновъздушните сили, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Екипажът ще помага на огнеборците за потушаването на огъня чрез обливане на засегнатия район с вода от въздуха, посредством системата за пожарогасене bambi bucket.

За момента пожарът е локализиран, като военнослужещите извършват обход по периметъра и правят просеки с цел недопускане разпространението на огъня.
 

Снимки: Иван Янев, Тасос форум.

Свързани статии