Актуално

На фокус

Потомък на Гоце за ветото: Скопие няма да приеме новите условия

Потомък на Гоце за ветото: Скопие няма да приеме новите условия

26.06.2022

Втори Фронт

2035


"Невключването на историята като изискване за вдигане на ветото за преговорите на Северна Македония с ЕС е компромис от наша страна. Но в тези условия трябва да се правят компромиси. Не постигнахме всичко, но не е и малко. Аз съм за сътрудничество, но не на всяка цена."

Това заяви пред "България Днес" 78-годишният Георги Чопов, който е потомък на националния ни герой и революционер Гоце Делчев. Неговият прадядо Андон и бил женен за най-голямата сестра на Гоце Делчев - Мария.

Въпреки че парламентът гласува да даде зелена светлина на правителството за вдигането на ветото, Чопов е категоричен, че северномакедонците няма да приемат условията. Едно от тях е България да не признае македонския език.

"Какъв македонски език е това? Едно време баба ми говореше на този български диалект. Тя беше родом от Кукуш и винаги казваше, че е българка. Гоце Делчев винаги е казвал, че е българин и учител по български език. Той е наш национален герой и не бива да го предаваме", коментира пред вестника потомъкът.

Източник: 24 часа

Свързани статии