Последните думи на майор Терзиев

Последните думи на майор Терзиев

26.06.2021

Втори фронт

13366


Последните думи на загиналия при падането на МиГ 29 край Шабла пилот майор Валентин Терзиев, записани в командния пункт, са "Поразих целта, излизам от атака". Това обяви в интервю за Би Ти Ви военният министър Георги Панайотов. Самият той не е чувал записа, но така му било докладвано от командира на базата в Граф Игнатиево. Последният казал на министъра още и, че гласът на пилота е бил спокоен и уверен. Както стана ясно, черната кутия на МиГ-29 няма рекордер и не записва глас, включително и този на пилота, така че очевидно това ще са и последните думи на майор Терзиев, които ще влязат в папките на резследването.

"Не става дума за пилотска грешка в никакъв случай. Вчера съобщих, че се провеждат две разследвания. Едното на военна полиция, което се стреми да установи фактите и обстоятелствата, а другото на прокуратурата, което търси вина. Аз боравя с данни на военна полиция, които са на мое подчинение - те вина не търсят и пилотска грешка не е тяхно заключение. Не е и мое заключение, не е и наше заключение", заяви още служебният военен министър. "Никой не си е помислял да стоварва вина на майор Терзиев. Предложил съм го за най-високата военна награда", допълни Панайотов.

Имената на щурманите, които са направлявали майор Терзиев, са известни, но те са следствена тайна и не могат да бъдат съобщени, каза военният министър. Той обяви, че вече бил установен контакт с производителя, но още чакаме отговори дали точно тази черна кутия е правена в Русия, или в Украйна.

Този, който я е произвел, може да разчете данните най-добре и с него ще работим, за нас няма по-лесен или труден вариант дали ще е Русия или Украйна. Надяваме се, че изцяло са съхранени данните и ще бъдат снети на 100%, каза министърът.

Министърът отново потвърди, че мишената е падала много по-бързо. На въпрос защо се е получило това, Панайотов каза, че не е установено, но е възможно да не е сработил парашут или да е обгорен парашута на мишената. Това са неща, за които не се говори като факти, уточни обаче Панайотов.

Спазени са изискванията за отдалеченост от брега и пускане от 7000 м на мишената. "Между 4 и 7 хил. метра се извършва стрелбата и тук е въпросът защо тя не е прекратена, щом мишената е паднала под тази височина", обяви още той.  И пилотът може да вземе решение за прекратяване на мисията, и този, който го командва от земята, коментира още Панайотов. На 1200 м височина изтребителят изчезва от радарите, като е летял със 950 км/ч. На министъра докладвали, че тази височина не е била критично ниска.

Пределната за учението е била 2000 м, но 1200 е височина, от която пилотът можело да се измъкне.. Става обаче въпрос за нощ, непрогледно е, не сме сигурни, че майор Терзиев, изпълнявайки задачата, е имал време да проследи къде в момента се намира над земята. И тук идва ролята на тези, които го командват, да му кажат, коментира Панайонов.

Той каза още, че не се е срещал с вдовицата на майор Терзиев, а само с майката и с брата на загиналия ас се е видял. Тогава съпругата му не е била в къщата и той не е разговарял лично с нея.

Той допълни, че Шабла 2021 е учение, което се провежда не за първи път, разследването ще установи дали някой не си е свършил работата и дали трябва да понесе отговорност, коментира той.

По негови думи техниката е изправна и МиГ-овете ни са надеждни, Докато през 2024 г. бъдат усвоени новите изтребители, то ще разчитаме на тях,  посочи Панайотов.

   Източник: СЕГА

Свързани статии