Актуално

На фокус

Последните думи на майор Терзиев

Последните думи на майор Терзиев

26.06.2021

Втори фронт

13358


Последните думи на загиналия при падането на МиГ 29 край Шабла пилот майор Валентин Терзиев, записани в командния пункт, са "Поразих целта, излизам от атака". Това обяви в интервю за Би Ти Ви военният министър Георги Панайотов. Самият той не е чувал записа, но така му било докладвано от командира на базата в Граф Игнатиево. Последният казал на министъра още и, че гласът на пилота е бил спокоен и уверен. Както стана ясно, черната кутия на МиГ-29 няма рекордер и не записва глас, включително и този на пилота, така че очевидно това ще са и последните думи на майор Терзиев, които ще влязат в папките на резследването.

"Не става дума за пилотска грешка в никакъв случай. Вчера съобщих, че се провеждат две разследвания. Едното на военна полиция, което се стреми да установи фактите и обстоятелствата, а другото на прокуратурата, което търси вина. Аз боравя с данни на военна полиция, които са на мое подчинение - те вина не търсят и пилотска грешка не е тяхно заключение. Не е и мое заключение, не е и наше заключение", заяви още служебният военен министър. "Никой не си е помислял да стоварва вина на майор Терзиев. Предложил съм го за най-високата военна награда", допълни Панайотов.

Имената на щурманите, които са направлявали майор Терзиев, са известни, но те са следствена тайна и не могат да бъдат съобщени, каза военният министър. Той обяви, че вече бил установен контакт с производителя, но още чакаме отговори дали точно тази черна кутия е правена в Русия, или в Украйна.

Този, който я е произвел, може да разчете данните най-добре и с него ще работим, за нас няма по-лесен или труден вариант дали ще е Русия или Украйна. Надяваме се, че изцяло са съхранени данните и ще бъдат снети на 100%, каза министърът.

Министърът отново потвърди, че мишената е падала много по-бързо. На въпрос защо се е получило това, Панайотов каза, че не е установено, но е възможно да не е сработил парашут или да е обгорен парашута на мишената. Това са неща, за които не се говори като факти, уточни обаче Панайотов.

Спазени са изискванията за отдалеченост от брега и пускане от 7000 м на мишената. "Между 4 и 7 хил. метра се извършва стрелбата и тук е въпросът защо тя не е прекратена, щом мишената е паднала под тази височина", обяви още той.  И пилотът може да вземе решение за прекратяване на мисията, и този, който го командва от земята, коментира още Панайотов. На 1200 м височина изтребителят изчезва от радарите, като е летял със 950 км/ч. На министъра докладвали, че тази височина не е била критично ниска.

Пределната за учението е била 2000 м, но 1200 е височина, от която пилотът можело да се измъкне.. Става обаче въпрос за нощ, непрогледно е, не сме сигурни, че майор Терзиев, изпълнявайки задачата, е имал време да проследи къде в момента се намира над земята. И тук идва ролята на тези, които го командват, да му кажат, коментира Панайонов.

Той каза още, че не се е срещал с вдовицата на майор Терзиев, а само с майката и с брата на загиналия ас се е видял. Тогава съпругата му не е била в къщата и той не е разговарял лично с нея.

Той допълни, че Шабла 2021 е учение, което се провежда не за първи път, разследването ще установи дали някой не си е свършил работата и дали трябва да понесе отговорност, коментира той.

По негови думи техниката е изправна и МиГ-овете ни са надеждни, Докато през 2024 г. бъдат усвоени новите изтребители, то ще разчитаме на тях,  посочи Панайотов.

   Източник: СЕГА

Свързани статии