Актуално

На фокус

Поредица на "Втори фронт" за иформираност относно ваксините с адв. Милен Пенев- или това, което не чухте по телевизията!

Поредица на

18.01.2021

Втори Фронт

1958


Сайтът “Втори фронт” започва своя авторска поредица за информираност относно ваксините, в която нашият сътрудник адв. Милен Пенев ще ни запозанае с най-важните факти от света и страната относно ваксинацията. В поредицата от няколко части -адв. Пенев ще отговори на  основните въпроси, които вълнуват населението. Фокусът е върху одобрените до тук ваксини от Европейския съюз на Moderna и Comirnaty (ваксината на Пфайзер). Целта е дадем “светлина” по някои от важните моменти, които остават слабо коментирани в публичното пространство.

 

Адвокат Милен Пенев работи предимно в сферата на бизнес правото. Обслужва български и чуждестранни клиенти при реализацията на проекти в България, при участието в обществени поръчки и решаването на специфични казуси. Юридическият му стаж е над 18 години, заемал е различни позиции, включително началник на юридическия отдел на „Райфайзен Лизинг България“ ООД. Той има интереси също в изследване на правната страна на актуални проблеми от обществения дневен ред и намирането на работещи решения."

 

 

 

 

 

ПЪРВА ЧАСТ:

-Колко време действат ваксините ?

Адв. Милен Пенев:

Никой не знае по простата причина, че не са изследвани достатъчно дълго. Въпреки това се дават различни прогнозни данни, които се колебаят от три месеца до една-две години.Какво следва от това – повечето учени са на мнение, че коронавирусът ще продължи да действа още години наред. Тогава, както споменава и Георги Маринов от Департамента по генетика в Станфорд в интервю пред Economy.bg от 21.12.2020 г., ще се наложи да се правят периодични реваксинации. Оттук изникват следните въпроси – ако първоначалната ваксинация е наистина доброволна и безплатна, такива ли ще са и последващите реваксинации? Възможно ли е създаването на някаква форма на зависимост към ваксините и съответното използване на тази зависимост от тези, които ни ги предоставят? Ако един цикъл ваксинации (който включва две дози при одобрените дотук ваксини) води до някакви странични ефекти и здравословни рискове, то какви странични ефекти и рискове ще има при периодична ваксинация, примерно на годишна база?

- Ваксинираните с ваксина срещу Covid-19 остават ли заразни? 

Адв. Милен Пенев:

Според редица специалисти ваксинираните остават заразни, т.е. ваксините нямат стерилизиращ ефект. Влиятелният университет Johns Hopkins информира на сайта си, че засега този въпрос няма еднозначен отговор и съветва ваксинираните да носят маски и да спазват дистанция.

- Колко време трябва да се изпитва стандартно една ваксина?

Адв. Милен Пенев:

Тъй като не съм медицински специалист, си позволявам да цитирам един максимално компетентен в тази сфера човек, д-р Асена Сербезова, председател на Съюза на фармацевтите в България, в интервю пред Frognews.bg от 7 декември миналата година: „На моите студенти преподавам, че един процес на изпитания на ваксините отнема от 10 до 15 години. А производственият процес може да отнеме до 1 година.“


- Доброволни ли ще са ваксините ?

Адв. Милен Пенев:

Един от най-ключовите въпроси, затова ще се спра по-подробно на него. В България политиците и висшите чиновници многократно ни увериха, че ваксините ще бъдат доброволни и безплатни. Съгласно заповед № РД-01-726/23.12.2020 г. на Министъра на здравеопазването, имунизацията срещу Covid-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание.

Какво казват обаче по въпроса Euronews в коментар от 07.12.2020 г. – като предисловие те посочват, че голям процент от французи, италианци и други европейски народи не искат да се ваксинират. Оттук изниквал въпроса – има ли механизъм да се наложи принудителна ваксинация на хората, за да бъде така ваксинацията по-масова и по-ефективна? Испански адвокат отговаря, че съгласно испанското право такава възможност има. Италианският премиер Конте пък директно казва, цитиран от Euronews, че въпреки че няма такава Директива, ние (явно има предвид италианското правителство) го препоръчваме. От друга страна премиерите на Германия и Великобритания, както и президента на Франция, поддържат становището за доброволност на ваксинацията. Аналогично становище са изразили и СЗО.

В Щатите като една държава със свободолюбив дух голяма част от хората са против задължителната ваксинация. Доктор Фаучи и новият президент Байдън са декларирали вече през миналата година, че са против задължителна ваксинация. Същият Фаучи обаче на 2 януари тази година заявява, цитиран от www.businessinsider.com и други медии, че в болниците ваксинацията ще трябва да стане задължителна, като предвижда задължение за ваксинация също в някои компании и организации, както и за училищата и при пътническия транспорт. Фаучи не уточнява, дали предвижда тези мерки да се наложат от държавата или трябва се приемат самостоятелно от посочените от него организации и институции. В същото време Адвокатската асоциация на щата Ню Йорк още на 11.07.2020 г. внася предложение за задължителна ваксинация.

Така че идеи за задължителна ваксинация очевидно битуват в публичното пространство. Политиците са динамични личности и няма гаранции, че утре няма да се отклонят от поддържаните до момента позиции. В тази връзка следва да се отбележи, че и в България правни възможности за въвеждане на задължителна ваксинация са налице също както в Испания. Съответните текстове са в Закона за здравето, в който през пролетта на миналата година бяха направени промени, като беше създадена изключително широка и разтеглива дефиниция на понятието „извънредна епидемична обстановка“. Обявяването на такава извънредна епидемична обстановка открива пътя за задължителна имунизация.

Задължение за ваксинация може да се наложи освен директно от държавата и по косвен начин – чрез налагане на такова задължение от дружествата работодатели за техните служители, от дружествата от пътническия транспорт (авиокомпании, автобусни и железопътни компании и др.) като ограничение за пасажерите и др. Тази тема се дискутира усилено вече по цял свят, в цитираните изявления на д-р Фаучи по-горе също се намеква за подобна опция. Начини за правно противодействие в България има, такъв тип действия са форма на дискриминация и съответно могат да се използват разпоредбите на Закона против дискриминацията. Защитата може да се упражни както чрез жалба до Комисията за защита от дискриминация (КЗД), така и по съдебен път пред районния съд, като пред съда може да се изисква и обезщетение. Допълнителен аргумент, който също може да се използва, е посочения по-горе факт, че засега не е доказано ваксината да има стерилизиращ ефект, което поставя под въпрос налагането на ограничения за пътуване на неваксинирани хора. Тук трябва да се вземе предвид също и Конвенцията за правата на човека и биомедицината, чл. 5 на която предвижда, че всяка интервенция, свързана със здравето, се извършва само със свободното и съзнателно изразеното съгласие на заинтересованото лице.

Имаше наскоро подобен казус, когато отец Евгений Янакиев заведе дело за дискриминация заради факта че поради липса на имунизация детето му не е допускано до детска градина. Първоначално пуска жалба до КЗД, където жалбата му е отхвърлена. Той атакува решението на КЗД пред Сливенския административен съд, който пък постанови решение в негова полза. В крайна сметка с решение от юли месец миналата година ВАС отмени решението на Сливенския административен съд, като потвърди становището на КЗД. На пръв поглед това решение на ВАС би следвало да обезкуражи опитите за съдебна защита срещу изисквания за ваксинация. В конкретния казус обаче става дума за имунизации, които се правят всяка година на децата и са установени от държавата като задължителни. Докато в сегашната ситуация имаме извънредни ваксини срещу Covid-19, които не са част от имунизационния календар и не са установени от държавата като задължителни. Затова и всяко действие на определено юридическо лице или институция, насочено към създаване на задължение за определена група лица да се ваксинират срещу Covid-19, или създаващо по-неблагоприятно третиране на неваксинираните лица спрямо ваксинираните, могат и следва да бъдат атакувани с юридически средства.

 

Свързани статии