Актуално

На фокус

Пораженията в района на Бургас след бурята са сериозни

Пораженията в района на Бургас след бурята са сериозни

18.09.2022

Втори Фронт

52


Положението в района на Бургас е тежко, пораженията са сериозни. Това каза по бТВ служебният министър на енергетиката Росен Христов. Подаването на ток е възстановено в почти целия регион по алтернативни канали, посочи той и информира, че  още утре започва възстановяването на прекъснатите далекопроводи.

Работим усърдно по търгове за доставки на газ, които скоро ще обявим. Целта е да осигурим алтернативни източници на доставки, коментира още Христов. Паралелно върви комуникация и с „Газпром“, за да може да бъдат обезпечени нуждите ни напълно. За октомври цената е под 250 лева за мегаватчас, ако всички преговори завършат успешно, тя трябва да падне още, каза той.

От комуникацията, която водим с "Газпром", около 1/3 от газа би дошъл оттам. Отговорът от тях гласи, че са готови да дискутират нашите изисквания, но все още няма резултат, посочи още енергийният министър.

Той заяви, че няма еднозначен отговор на въпроса кой наруши договора с „Газпром“  и допълни, че България не иска да се стига до арбитраж. Тази стъпка е рисковано и скъпо начинание с неизвестен резултат, каза още Росен Христов.

Договорен газ за ноември и декември все още няма, затова започват търгове, посочи още министърът. Офертите, които получаваме сега, са по-ниски от тези, които имахме с танкерите, договорени с "Шениер". Имаме откъде да доставим газ, но борбата е за цена. Всички печалби, които генерират държавните енергийни дружества, използваме за компенсация на потребителите. "Лукойл" доброволно се съгласи да свали цените, разговорите продължават, обясни той.

Източник: БТА

Свързани статии