Актуално

На фокус

Популярна украинка засне тайно жестокостите в Мариупол (снимки/видео)

Популярна украинка засне тайно жестокостите в Мариупол (снимки/видео)

20.05.2022

Втори фронт

25716


Популярна украинка е документирала времето, прекарано в Мариупол, на карта памет не по-голяма от нокътя на палеца. Картата със записите е била изнесена, укрита в дамски тампон и сега данните, съдържащи се в нея, стават обществено достояние. А жената е в ръцете на руснаците, в момент, в който Мариупол е на път да падне също в техни ръце, пише Асошиейтед прес.

Юлия Паевска е известна в Украйна с никнейма Тайра, заимстван от профила й от видеоиграта "Уърлд оф уоркрафт". Тя е използвала камера, прикрепена към тялото си, за да заснеме видео кадри в размер на 256 гигабайта, на които се виждат неистовите усилия, полагани от екипа ѝ в продължение на повече от две седмици, да върне обратно към живота хора, които се намират на ръба на смъртта.

Тя е предала разтърсващите клипове на екип на Асошиейтед прес - последните чуждестранни журналисти, останали в Мариупол.

Тайра и нейният шофьор бяха заловени от руски войници на 16 март, а Русия я описа като член на националистическия батальон "Азов". Но Асошиейтед прес не откри никакви доказателства за това, а приятелите и колегите ѝ казаха, че тя няма никаква връзка с "Азов".

Военната болница, в която тя е ръководела евакуацията на ранени, не е свързана с батальона, чиито членове седмици наред отбраняват огромния стоманодобивен завод в Мариупол. Сами по себе си кадрите, които Тайра е заснела, доказват, че тя се е опитвала да спасява и ранени руски войници, както и украински цивилни.

Видео, заснето на 10 март, показва двама руски войници, които грубо са изнесени от линейка от украински военнослужещи. Единият е на инвалидна количка, а другият е на колене, с ръце вързани зад гърба и с очевидна рана на крака.

 

Снимка: AP/БТА

Очите и на двамата са покрити със зимни шапки, а на ръцете им има и бели ленти. Украински войник ругае един от ранените, а Тайра му казва: "Успокой се, успокой се". Една жена се обръща към нея с въпроса дали ще им окаже медицинска помощ.

"Те не биха били толкова благосклонни към нас", отговаря й тя. "Но не мога да постъпя по друг начин. Те са военнопленници", допълва Тайра.

Сега тя е пленена от руснаците и е сред от стотиците известни украинци, които са били отвлечени или заловени, включително представители на местните власти, журналисти, активисти и защитници на човешките права.

 

Снимка: AP/БТА

Мисията за мониторинг на човешките права в Украйна на ООН е регистрирала 204 случая на така наречените принудителни изчезвания. Тя каза, че някои от жертвите са били измъчвани, а по-късно са били открити труповете на петима от изчезналите. Канцеларията на украинския омбудсман заяви, че към края на миналия месец са постъпили съобщения за хиляди изчезнали, 528 от които вероятно са били пленени.

Русия от своя страна казва, че от началото на конфликта в Донбас през 2014 г. са убити над 13 хиляди души, като хвърля вината за това на украинската армия.

Междувременно стана ясно, че украинското военно командване е наредило да бъде прекратена съпротивата в завод "Азовстал" в Мариупол, предаде Ройтерс, като се позова на батальон "Азов".

Заповедта е издадена, за да бъде запазен животът на украинските бойци.

"Азовстал" бе последното гнездо на украинската съпротива срещу руските сили в стратегическия пристанищен град на Азовско море.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви днес, че близо 2 хиляди украински бойци са се предали в металургичния завод.

На фона на опасения за руски репресии стотици украински войници, които се предадоха, след като бяха подложени на безмилостна обсада в стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, бяха регистрирани като военнопленници, а украинският президент Володимир Зеленски обеща да потърси международна помощ за спасяването им, предаде Асошиейтед прес.

Международният комитет на Червения кръст каза вчера, че е събрал лична информация от стотици войници, включваща имена, дата на раждане, най-близки роднини, и ги е регистрирал като пленници в рамките на ролята си да осигури хуманно отношение към военнопленниците съгласно Женевската конвенция.

"Амнести интернешънъл" написа в Туитър, че статутът на военнопленници означава, че войниците "не трябва да бъдат подлагани на каквато и да е било форма на изтезания или лошо отношение".

Повече от 1700 бойци, окопали се в стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, са се предали от понеделник насам, съобщиха руските власти.

Някои от войниците бяха отведени от руснаците в бивша наказателна колония на територия, контролирана от проруските сепаратисти. Други бяха хоспитализирани, съобщи представител на сепаратистите. Неустановен брой украински войници обаче остава в мрежата от бункери и тунели в огромния завод.

В кратко видеопослание заместник-командирът на полка "Азов", отбранявал металургичния завод, каза, че той и други бойци все още са вътре. "В ход е операция, чиито детайли няма да разкрия", каза Святослав Паламар.

  Източник: “ГЛАСОВЕ”

Свързани статии