Актуално

На фокус

Помпео: В Ухан са работили с подобен на Covid-19 вирус поне от 2016 г.

Помпео: В Ухан са работили с подобен на Covid-19 вирус поне от 2016 г.

16.01.2021

Втори Фронт

3268


Държавният секретар на САЩ Майк Помпео официално подкрепи твърденията, че пандемията от коронавируса е тръгнала от китайските лаборатории. Той разкрива, че още през лятото на 2019 г. в лабораторията в Ухан е имало няколко болни от Ковид-19 изследователи. А през 2016 г. в тази лаборатория е работено с вирус, който е на 96% идентичен със сегашния.

Думите на Помпео са насочени директно към инспекторите на Световната здравна организация, които пристигнаха в Китай тази седмица, за да разследват причините за пандемията на коронавируса.

„Американските власти днес предоставят нова информация за дейностите в китайските правителствени лаборатории през 2019 г. По-специално САЩ имат основания да вярват, че няколко изследователи от Института по вирусология в Ухан са се разболели през лятото на 2019 г. - преди първия докладван случай на COVID-19", добавя той.

Помпео отбелязва, че поне от 2016 г. институтът е изследвал коронавируса на прилеп RaTG13, който е повече от 96% идентичен с COVID-19. Според него институтът не съобщава за възможни „експерименти за повишаване на заразността или леталността“ на вируса. Помпео също така твърди в прав текст, че Институтът по вирусология е свързан с военни изследвания. "Въпреки че Институтът по вирусология в Ухан е представен като цивилно място, то той си сътрудничи по публикации и тайни проекти с китайските военни", твърди още Помпео в изявлението си.

"Пандемията на COVID-19 би могла да бъде избегната. Всяка отговорна държава щеше да покани световни здравни експерти в Ухан до дни след избухването й", коментира още то. Помпео отправя призив "експертите на СЗО да имат достъп до всички съоръжения, лабораторни данни, персонал, очевидци и жалбоподатели".

Свързани статии