Актуално

На фокус

Полша ще плаща глоба от 500 000 евро на ден, защото опушва Чехия с ТЕЦ

Полша ще плаща глоба от 500 000 евро на ден, защото опушва Чехия с ТЕЦ

21.09.2021

Втори фронт

430


Върховният съд на ЕС разпореди в понеделник Полша да плаща на Брюксел дневна глоба от 500 000 евро, защото не е затворила голяма въглищна мина към ТЕЦ и опушва съседна Чехия, предаде БГНЕС.

Съдът нареди на Варшава през май да спре добив на лигнитни въглища - нискокачествени кафяви въглища - в открития рудник "Туров" след жалба от Прага, че с действията си Варшава създава трансгранична опасност за околната среда и нарушава законодателството на ЕС.

Но полското правителство отказа да се подчини, защото това би поставило енергийната сигурност на страната в риск, тъй като мината захранва електроцентрала, осигуряваща около седем процента от електроенергията.

През юни Прага поиска от Съда на Европейския съюз да наложи на Полша глоба от пет милиона евро на ден, защото не е спряла производството в мината.

Правителствата на двете страни също започнаха официални разговори за ситуацията, обещавайки да постигнат споразумение.

Както Германия, така и Чехия се оплакаха от полската мина и планираното й разширяване, като казаха, че тя е причинила също повишени нива на шум и прах в района.

Но най-голямата полска енергийна група PGE, която притежава както мината, така и централата, планира да добива въглища в Туров до 2044 г.

В мината, която функционира от 1904 г., работят около 4000 души. Полша разчита на въглищата, за да задоволи до 80 процента от енергийните си нужди, но обеща да развива зелени енергийни източници и да затвори последната си мина до 2049 г. в съответствие с целите за намаляване на емисиите, определени от Европейския съюз.

НЯМА ДА ПЛАТИМ

Полският зам. министър на правосъдието Марчин Романовски написа в Туитър: "Европейският съд иска от Полша половин милион дневна глоба, защото Полша не оставя своите граждани без ток и не затваря мините си от днес за утре. Това е юридически грабеж и кражба посред бял ден. Няма да получите и цент." 

  Източник: “СЕГА”

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания