Актуално

На фокус

Политолози за затварянето: Целта е по-ниска избирателна активност, угодна на ГЕРБ и ДПС

 Политолози за затварянето: Целта е по-ниска избирателна активност, угодна на ГЕРБ и ДПС

18.03.2021

Втори Фронт

6692


Със затварянето се цели по-ниска избирателна активност, което работи за ГЕРБ и ДПС. Това смятат политолози и социолози. Според тях целта най-вероятно ще бъде изпълнена.
"Очевидно целият напън е хората да се уплашат или да бъдат затруднени да отидат да гласуват", коментира пред "Дневник" политологът Евгений Дайнов.

И според политолога Първан Симеонов, и според социолога Юрий Асланов затварянето ще доведе до по-ниска избирателна активност.

"Затварянето и тревожният тон на първо време увеличават обществената тревога. По-уплашени хора значи по-ниска избирателна активност, а по-ниска активност значи по-добри изгледи за ГЕРБ. Коронавирусът е в синхрон с инстинктите на властта. Силен коронавирус значи слаба активност. Слаб коронавирус значи ГЕРБ да казва: "Прегорихме го", казва Симеонов.

Според Дайнов ниската активност работи за контролираните гласове, които са за ГЕРБ, ДПС и ВМРО.

И тримата смятат, че не е сигурно дали мерките ще бъдат разхлабени три дни преди изборите, както бе анонсирано днес.

"Може да почне някакво разхлабване, но да видим кога. Държавата е в перфектна буря. Няма ваксини, но и пък са забранени. Има коронавирус. Има избори, които по всичко личи, че нищо няма да развържат, а ще завържат допълнително. Единственото, което спасява управляващите, е, че няма монопол над протестния вот. Но и при ужасно ниска активност стават всякакви турбуленции", смята Първан Симеонов.

"За отварянето три дни преди изборите аз не им вярвам - могат да удължат. Те ще измислят всякакви поводи да не убеждават хората да отидат да гласуват. Не мисля, че ще им се получи особено", казва Евгений Дайнов.

 Източник: frognews

Свързани статии