„Политико“: „Забравете за разширяването“, продължава да казва България

„Политико“: „Забравете за разширяването“, продължава да казва България

23.06.2021

Втори фронт

948


„Забравете за разширяването, продължава да казва България“ – с тези думи започва материал в „Политико“, посветен на отношенията между страната ни и Република Северна Македония.
Според няколко дипломати България е изолирана и никой не я подкрепя. „Политико“ припомня, че Португалия е втората държава, която председателства Съвета на ЕС (след Германия миналата година), която не успява да открие задължителната начална междуправителствена конференция с Албания и Северна Македония и да се справи с позицията на официална София.

България продължава да блокира преговорите заради „вътрешна политика за историята, която все още не е успяла да обясни на останалите в съюза“, пише в материала.

„На всички им писна от позицията на България по отношение на Северна Македония“, казва един от дипломатите. Коментарът му идва само ден след като София очаквано блокира отново началото на преговорите на ЕС със Скопие. „Това е неразбираемо, неоправдано и дестабилизира Западните Балкани. България губи приятели с висока скорост. Щастлива е страната, която може да си позволи това в дългосрочен план“, смята той.

ЕС срещу София: Мнозина се опитаха да се намесят, аргументирайки се с геополитиката, стратегическото мислене и простия факт, че възнамеряват да удържат на думата си, за да може двете страни да доведат докрай преговорите помежду си. Това обаче бе игнорирано от България. Германският министър на ЕС Михаел Рот дори отправи апел в Twitter: „Моля. Нека двустранните въпроси се разглеждат двустранно, без да се блокира движението на целия ЕС напред“, написа Рот. „Нека да мислим стратегически ... ние нямаме интерес да оставим стратегически вакуум там. Благодаря ви“, допълва той.

Превод и редакция: Веселка Иванова

Източник: frognews

Свързани статии