Актуално

На фокус

Politico: Рекордните цени на газа в Европа ще ударят в стомаха на всеки

Politico: Рекордните цени на газа в Европа ще ударят в стомаха на всеки

13.10.2021

Втори фронт

251


Сметките за отопление не са единственото нещо, което по всяка вероятност ще скочи заради енергийната криза в Европа. Министрите на държавите-членки в блока предупреждават, че скокът в цените на електроенергията ще доведе до поскъпване на хранителните стоки в идните месеци.
Земеделските министри на страните в ЕС се срещнаха в Люксембург, а на срещата се стигна до консенсус, че високите цени на природния газ увеличават цените на торовете и това вероятно ще се стовари директно върху трапезата на потребителите. Природният газ е основната суровина за производството на някои от най-разпространените изкуствени торове, като карбамид и амониева селитра, на които земеделските производители разчитат, за да поддържат реколтата в Европа.

Земеделските министри обсъдиха още документ, разпространен от полското правителство, според който кризата с ценита на торовете ще предизвика "социални явления" в целия Европейски съюз, освен ако политиците не спрат нарастващите разходи за природен газ. Варшава обвини традиционния си враг Русия за скока в цените, твърдейки, че експортният гигант "Газпром" ограничава доставките. Руската компания твърди, че изпълнява условията в договорите си със държавите в ЕС.

Напрежението вече рязко нараства в Полша, където в понеделник лобито на фермерите Agrounia блокира завод на държавна компания за торове. Протестът бе предизвикан заради решение на правителството да разреши износа на торова, докато цените за собствените ферми в Полша са толкова високи.

Данни на Световната банка показват, че цените на торовете са се удвоили двойно в рамките само на една година. Сега, поради скока в цените на газа, една трета от фабриките за торове в Европа за амоняк или са затворили, или са намалили временно производството си, твърди Якоб Хансен, директор на лобистка група за торове в Европа.

Скокът в цените може да не се случи веднага. Причината - фермерите използват торове основно през пролетта, а не през есента. Може би цените на храните ще се повишат догодина. Ефектите върху реалното производство ще се видят едва през следващата година.

Жулиен Денорманди, министър на земеделието на Франция - друг голям производител на торове, заяви пред журналисти, че подкрепя изцяло полската декларация и се притеснява, че по-високите цени на торове, съчетани с плановете на ЕС по Зелената сделка за отнемане на земя от производство в името на биологичното разнообразие, биха могли застрашават продоволствената сигурност не само в Европа, но и по света.

Ако фермерите се почувства притиснати и ощетени, възможно е тракторите да излязат по улиците на редица държави в блока в знак на протест.

   Източник: frognews

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания