Актуално

На фокус

Politico: Кадри на полицейско насилие над граждани вдигнаха шум в България

Politico: Кадри на полицейско насилие над граждани вдигнаха шум в България

18.08.2021

Втори фронт

2585


Скандално видео на полицейско насилие над граждани събра българския парламент извънредно във вторник. Депутатите поискаха доклад за събитията в онази злощастна вечер през 2020 г.

Така започва статия в авторитетното брюкселско издание "Politico" по повод скандалните записи от побоя над младежи от страна на полицаи в разгара на протестите миналото лято. Граждани бяха пребити зверски зад колоните на Министерския съвет, а година случаят буксуваше. Виновните бяха наказани дисциплинарно, но въпреки това ръководителят на операцията е бил повишен и е станал част от Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор.

Ето и останалата част от статията, която отново поставя страната ни под светлината на прожекторите на международната сцена:

Миналият юли хиляди българи излязоха по улиците на страната и поискаха оставката на тогавашния премиер Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Едва миналия петък обаче депутатите в Народното събрание видяха шокиращи кадри от охранителни камери, уловени на 10 юли. На тях се вижда как полицаи влачат протестиращи зад колоните пред Министерския съвет, където многократно ги удрят, преди да ги натоварят в полицейски бус. Кадрите предизвикаха обществения гняв почти мигновено. Още по време на самите демонстрации имаше сигнали за полицейско насилие над граждани. Тогава начело на силовото министерство бе министър на Бойко Борисов по време на третия му кабинет. Нито МВР, нито други разследващи обаче откриха доказателства за прекомерна употреба на сила от страна на униформените. 

Един от големите въпроси в момента е дали кадрите, показани в парламента, са били отчетени по време на това разследване. По време на извънредното заседание на парламента във вторник отговор на този въпрос така и не бе даден. 

Междувременно Бойко Рашков, служебният вътрешен министър, който е начело на МВР от месец май, посочи пред депутатите, че записът е бил изискан от звено на Столичната дирекция на вътрешните работи, което е имало за задача да разследва собствените си служители. Рашков посочи още, че прокуратурата е приключила разследването поради липса на доказателства. Според думите на служебния вътрешен министър някои от служителите, отговорни за побоя на протестиращи, не са били идентифицирани в продължение на година от датата на инцидента.

“Всичко е било известно още тогава. Трябва да попитате тогавашния министър дали този запис е бил скрит, или не”, посочи още Рашков. 

Миналото лято в кабинета на Бойко Борисов служат както Младен Маринов, така и Христо Терзийски. В момента са депутати от партията му ГЕРБ- Нито един от тях обаче не застана на парламентарната трибуна по време на дебатите. Маринов застана пред журналистите и се извини на жертвите, но отбеляза категорично, че нито едно видео не е било скрито.

Това обаче очертава промяна в позицията на Маринов, който допреди това твърдеше, че е ставал свидетели на насилие, но с обратен знак - от граждани към полицаи. Терзийски пък видя политически мотиви зад критиките и призивите за оставки.

По думите на Бойко Рашков разследването, извършено до момента, е било твърде повърхностно и не са били взети предвид всички съществуващи доказателства. Според него това поражда съмнения около обективността по отоншение вида на наложените на униформените наказания.

По време на заседанието вчера депутатите в българското Народно събрание поискаха от главния прокурор Иван Гешев да внесе доклад по отношение извършеното разследване на полицейското насилие по време на миналогодишните протести. Това поставя България пред парадокс - един от основните обекти на общественото недоволство трябва да извършва одит на разследването за полицейското насилие над същите тези граждани.

превод и редакция: Джесика Вълчева

Източник: frognews

Свързани статии