Актуално

На фокус

„Politico“: Едрият бивш бодигард трудно ще състави правителство

„Politico“: Едрият бивш бодигард трудно ще състави правителство

03.10.2022

Втори фронт

1886


Партията на Бойко Борисов спечели изборите, но все още е твърде неясно дали бившият шампион по карате с опетнен имидж ще може да състави правителство, отбелязва “Politico”.

Това бяха четвъртите парламентарни избори в България за 18 месеца и сега Борисов ще трябва да опита да формира управляваща коалиция в един много раздробен политически пейзаж.

Необходимостта от съставяне на правителство обаче само ще бъде усложнена от “токсичната репутация” на бившия министър-председател, коментира “Politico” и припомня протестите срещу неговото правителство през 2020 г.

Въпреки често удобните си отношения с Кремъл и руски енергийни компании,
едрият бивш бодигард се опитва да се представи на тези избори като проевропейски настроен атлантик отбелязва медията. Тя вижда естествени съюзници на ГЕРБ в останалата на второ място проевропейска и пронатовска коалиция “Продължаваме Промяната”, водена от бившия премиер Кирил Петков, и в антикорупционната формация “Демократична България”.

И двете политически сили обаче смятат Борисов за олицетворение на проблемите в странатаи е изключително малко вероятно да се съгласят да работят с ГЕРБ, освен ако той не се оттегли от политиката.  Ако бившият премиер не успее да намери изход от задънената улица, президентът Румен Радев най-вероятно ще назначи служебно правителство до произвеждането на нови предсрочни избори след няколко месеца.

Позицията на самия Радев за Русия обаче е смятана за двусмислена, отбелязва “Politico”.

    Източник: bg-voice

Свързани статии