Актуално

На фокус

Полицията в Испания освободи жена, държана заключена 2 години от мъжа си

Полицията в Испания освободи жена, държана заключена 2 години от мъжа си

11.04.2021

Втори Фронт

848


Полицията в Испания освободи жена, чийто съпруг я държал заключена в къщата им в едно от предградията на Мадрид в продължение на две години.

Според властите в страната през последната година значително са намалели сигналите за домашно насилие, но причината не е в по-малкото случаи, а в невъзможността да потърсят помощ по време на пандемията.

Сигналът е подаден от приятел на 23-годишната млада жена, който заявил, че я държат заключена против волята ѝ. Полицията изчаква съпругът ѝ да отиде на работа, след което разбива вратата и освобождава жената.

След лекарски преглед са установени множество следи от редовно малтретиране по главата и тялото.

Мъжът е задържан и срещу него е повдигнато обвинение за домашно физическо и психическо насилие.

Случаят отново разпали дискусия относно скритите форми на насилие над жените в Испания.

Съдебните данни за 2020 година показват, че жалбите срещу насилници са намалели с 10,31% , а заповедите за защита на жертвите с 11,94 на 100.

Това обаче не означава, че домашното насилие е намаляло, а по-скоро показва допълнителните трудности, които жертвите са имали при докладването на своите агресори.

Поставени в къщи под наблюдение и при невъзможността да излязат навън заради страх за живота си или на децата си над 17 000 жени, които преди това редовно са наблюдавани от органите на реда, сега не са имали възможност да се обърнат за помощ към полицията.

145 731 жени са били жертви на домашно насилие през 2020 година, от които една трета са чужденки. Най-често насилие е упражнявано на Балеарските острови (93,8%), а най-рядко в Кастиля и Леон (39%).

Източник: БНР

Свързани статии