Актуално

На фокус

Полицията разпръсна демонстранти срещу правилата за здравен пропуск в Париж

Полицията разпръсна демонстранти срещу правилата за здравен пропуск в Париж

15.07.2021

Втори фронт

849


Полицията в Париж използва сълзотворен газ, за да разпръсне протест срещу плана на президента Еманюел Макрон да въведе изискване за притежаване на сертификат за ваксинация срещу COVID-19 или негативен PCR тест за допускане до барове, ресторанти и кина от следващия месец.
Макрон обяви тази седмица радикални мерки за борба с бързия ръст на новите случаи на коронавирус, включително задължителна ваксинация за здравните работници и нови правила за здравни пропуски за широката общественост. С тези стъпки той стигна по-далеч от повечето европейски страни в момент, когато силно заразният вариант Делта на вируса води до нова вълна на пандемията, а останалите правителства наблюдават с внимание реакцията на френското общество.

Жан-Луи – демонстрант:
„Днес протестирам срещу здравния пропуск, който смятам за абсолютно антидемократична мярка, напълно произволна. Точно сега се насочваме все повече към диктатура.“

Органите на реда на няколко пъти използваха сълзотворен газ, след като групи от протестиращи преобърнаха кофи за боклук и подпалиха багер. Критици на плана на Макрон, който предвижда моловете, кафенетата, баровете и ресторантите да проверяват всички клиенти за наличие на здравен пропуск от август, обвиняват президента, че потъпква свободите и дискриминира онези, които не са ваксинирани. Сред другите предложения в правителствения законопроект е задължителна изолация за 10 дни за всеки с положителен тест за COVID-19, като полицията ще извършва проверки на случаен принцип.

  Източник: tvevropa.com

 

Свързани статии