Актуално

На фокус

Полицаи блъснали елен, одрали го в РПУ-то на АЕЦ Козлодуй и го изяли на банкет

Полицаи блъснали елен, одрали го в РПУ-то на АЕЦ Козлодуй и го изяли на банкет

22.07.2021

Втори фронт

3627


Една история за катастрофа, осигурила еленско месо за полицейски банкет, прибавя нов нюанс около скандала с шефа на охраната на АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов. След като стана ясно, че на територията на електроцентралата и не без намесата на Областната дирекция на МВР във Враца са потулвани нередности, което пък е било щедро заплащано с апетитни постове, сега се разбира за прикривани от полицаи престъпления.  

Това става ясно от проверка на Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, която е изпратила сигнал до прокуратурата в Козлодуй. Сигналът е подаден от уволнения полицай Цветан Благоев, който първоначално разпространи записа с вилнеещия в Районното управление на Козлодуй Караджов. В него той е описал данни за случай от 2014 г., при който служители на ОДМВР-Враца блъскат със служебен автомобил елен, след което го откарват в управлението на територията на АЕЦ-а, убиват животното, като подробно документират случая със снимки, и няколко дни по-късно транжираното месо се оказва на трапезата на полицейски банкет, който се завихрил във вила на областната дирекция на полицията.

В отговор от 22 август от МВР отговарят на Благоев, че изнесените от него данни се потвърждават, без това, че месото било изядено по време на пиршеството.

"При проверка се потвърждават данните за неправомерни действия на служители от РУ - АЕЦ "Козлодуй" при ОДМВР-Враца в частта им относно прикриване на произшествие за възникнало ПТП със служебен автомобил, при което е блъснато диво животно", се посочва в отговора на "Вътрешна сигурност".


Според твърденията на Цветан Благоев животното е разчленено в тоалетната на районното управление, което се намира на територията на АЕЦ-а. Случаят е бил потулен от тогавашното ръководство на полицията във Враца, като не е изключено за него да е знаел и Пешко Караджов.

Проверката на МВР е установила, че главните герои в случката са извършили нарушение на служебната дисциплина, но тъй като по случая има изтекла давност, а и служителите вече не били в системата на МВР, дисциплинарна отговорност не може да им бъде потърсена.

За сметка на това обаче проверката на МВР показала, че има извършено престъпление от общ характер по смисъла на Наказателния кодекс. Поради тази причина случаят е пратен на прокуратурата.

След скандала с Пешко Караджов започна цялостна проверка в работата на ОДМВР-Враца. Към момента резултатите от нея не са оповестени официално освен това, че от поста му беше освободен директорът на полицията в областта Димитър Газибарски. Той беше преназначен на по-ниска позиция с мотивите, че дирекцията е показала слаби резултати при управлението му.

В знак на протест срещу решението на вътрешния министър Валентин Радев беше инициирана подписка за връщането на Газибарски на поста му. След като стана ясно обаче, че подписката е подкрепена от ДПС, интересът към нея рязко спадна, а протестите пред сградата на ОДМВР бяха прекратени.

    Източник: offnews

Свързани статии