Актуално

На фокус

Показаха българската антиковид ваксина

Показаха българската антиковид ваксина

03.10.2021

Втори Фронт

1974


Имунологът проф. Андрей Чорбанов от БАН показа прототипът на българска ваксина срещу коронавирусна инфекция.

Ако всичко е успешно ваксината иначе може да излезе скоро, каза професорът пред Нова телевизия. По думите му предстои българската ваксина да бъде тествана и върху хора, но от БАН немогат да направят това. Затова сега се търси фирма изпълнител, която да тества и евентуално произвежда ваксината . „Възможно в най-скоро се надявам една имаме на пазара реализиран български продукт под формата на ваксина”, коментира имунологът.

Проф. Чорбанов каза само, че засега има интерес от фирми извън България и извън ЕС- готови да инвестират. Той уточни само, че едната е от Близкия изток, а другата от по-далечния изток. „Ако България беше решила да се възползва, ние бяхме решили да го подарим на страната, ако български фирма ги произвежда”, коментира проф. Чорбанов.

От МЗ не отговорили дали може страната ни и „Булбио” да поеме такъв ангажимент. Според проф. Пенка Петрова от БАН обаче явно няма доверие в качеството на този научен продукт. По думите й дори след тестването продуктът ако се окаже успешен, той може да се окаже скъп.

Илиян Манойлев от екипът учени, разработили ваксината обясни, че досега реално е минала по-дългата научна част и остава по-кратката, но по- съществена част.

Източник: glasove.com

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания