Актуално

На фокус

Подсъдима с Иванчева излиза на свобода след 1242 дни арест

Подсъдима с Иванчева излиза на свобода след 1242 дни арест

15.09.2021

Втори фронт

530


Върховният касационен съд (ВКС) промени мярката за неотклонение на Биляна Петрова, която е подсъдима по делото за корупция заедно с бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. След 1242 дни арест Петрова излиза под гаранция от 8000 лв. Магистратите се мотивираха с влошеното й здравословно състояние на Петрова и с влошеното здраве на майка й, за която тя се грижи. Беше отбелязана и прекомерна продължителност на предишните мерки. "За" пускането на Петрова под гаранция бе и прокурорът.

Петрова, Иванчева и Петко Дюлгеров миналата година бяха осъдени на втора инстанция от апелативния спецсъд осъди по делото за корупция. Иванчева получи 8 години затвор, че е поискала 250 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъдат придвижени преписките му в общината, а на 17 април 2018 г. е приела първата част от парите - белязаните 70 000 евро, които бяха открити в колата ѝ, когато беше задържана. Биляна Петрова и Петко Дюлгеров също бяха признати за виновни, като Петрова беше осъдена на 7 години затвор, а Дюлгеров - на 6 години. Преди това като първа инстанция съдия Иво Хинов от спецсъда осъди Иванчева на 20 години затвор, припомня "Лекс".

Иванчева и Петрова останаха в ареста 8 месеца след задържането, след което бяха оставени под домашен арест. Преди 3 месеца ВКС освободи Иванчева под гаранция от 10 000 лева.

Днес Биляна Петрова изтъкна пред ВКС, че без влязла в сила присъда е задържана 1242 дни, от които 274 в арести и 968 дни под домашен арест. Петрова мотивира искането си със здравословни проблеми и най-вече с невъзможността да се грижи за болната си майка, която страда и от деменция. "Под домашен арест не мога да се грижа за нея. Последният пример - тази неделя тя се изгуби. Повече от 1 час беше в неизвестност. Сама, без ключове и телефон е обикаляла улиците. А аз седях безсилна вкъщи, защото е почивен ден, съдът не работи и няма кой да разгледа молба за излизане. Благодаря на всички роднини и съседи, които я търсиха, намериха и върнаха в къщи. А следващия път какво ще стане?", написа Петрова в призив за подкрепа преди днешното заседание на ВКС. В него тя посочи също, че не може да води майка си и на лекар в почивен ден, защото тогава няма как да получи разрешение от съда.

   Източник: СЕГА

Свързани статии