Актуално

На фокус

Подписаха меморандум за изграждането на завод за електромобили в Ловеч

Подписаха меморандум за изграждането на завод за електромобили в Ловеч

10.07.2021

Втори Фронт

675


Министърът на икономиката Кирил Петков и представители на германски електромобилен клъстер подписаха меморандум за изграждането на завод за електромобили в България. Инвестицията е за 140 млн. евро и ще разкрие 1000 нови работни места.

Пет седмици са били нужни за уточняване на параметрите на споразумението и привличането в България на германския инвеститор. Въпросният автомобил ще се зарежда от обикновен контакт от електрическата мрежа и ще може да измине 200 километра с едно зареждане. Софтуерът на автомобила и частите ще се програмират и произвеждат в България.

Министър Петков определи възможностите, които сделката ще даде за икономиката на страната:

"Ако беше поредната инвестиция в София щях да съм щастлив, но може би, не чак толкова! Ловеч има нужда от точно такъв производител на електроавтомобили. Много се надявам да възродим традициите в Ловеч, в индустриализацията по този начин, но в продукти на бъдещето. Очакват се 1000 работни места, само от завода. Като включим всички доставчици, като включим продажбите на техните български производители към тях, това ще рефлектира към много повече хора".

Източник: БНР

Свързани статии

Левицата