Актуално

На фокус

Почина медсестрата Дарина Огнянова, ваксинирана с Пфайзер

Почина медсестрата Дарина Огнянова, ваксинирана с Пфайзер

09.04.2021

Втори фронт

3700


Старшата медицинска сестра на Урологичното отделение към Областното болница в Пазарджик Дарина Огнянова е починала вчера от КОВИД-19, съобщиха от лечебното заведение, като изказаха съболезнования на семейството й.

Дарина Огнянова се е заразила с коронавируса, въпреки че е била имунизирана.

Тя сама пожела да даде пример, като на 11 февруари обяви, че й е поставена втора доза ваксина на "Пфайзер/Бионтех".

От медицинска гледна точка трагедията на Дарина Огнянова би могла да даде важна информация - тя е избрала да се имунизира, макар да е имала автоимунно заболяване - множествена склероза и склеодермия, както и болест на Хашимото, Синдром на Рейно и пулмофиброза. До решението стига, след като се съветва с лекуващия я ревматолог и неговото мнение е, че ваксината е безопасна за нея. Както и поради факта, че всеки ден се среща с пациенти, които може да са носители на вируса - отделението, където работи, е определено за триаж. След първата доза Огнянова чувства само лека отпадналост, но поне на този етап няма оповестена информация какво се е случило след втората.

От Регионалната здравна инспекция засега отказват коментар за случилото се, като обясняват, че в имунизационния кабинет, където е поставена ваксината - този в Областната болница, би трябвало да знаят дали тя е предизвикала нежелани реакции. Засега от лечебното заведение не са съобщили дали медсестрата е имала такива.

Хората от екипа на болницата са потресени от загубата на колежката си. Вчера, часове след смъртта й, те отдадоха последна почит към паметта й в Деня на здравето, когато с вой на сирени и минута мълчание отдадоха дължимото уважение на всички медици, станали жертва на коронавируса.

 Източник: e-zdravey

Свързани статии