Актуално

На фокус

Почина ексцентричният френски магнат Бернар Тапи

Почина ексцентричният френски магнат Бернар Тапи

03.10.2021

Втори Фронт

409


На 78 години почина тази сутрин френският магнат Бернар Тапи, съобщи неговата съпруга Доминик, която добави, че е издъхнал спокойно в резултат на рака, с който се бори дълго време.

Двата влиятелни парижки всекидневника "Фигаро" и "Монд" излязоха днес с едни и същи водещи заглавия на електронните си страници - "Почина човекът, който имаше хиляда живота".

Бернар Тапи бе евродепутат. През 1992 г. бе назначен за министър по градоустройствените въпроси. От 1986 до 1994 г. бе президент на футболния клуб "Олимпик Марсилия". Възходът му в бизнеса бе съпътстван и от съдебни неволи, като дори излежа 3 месеца в затвор заради уреждане на мачове.

Тапи  не криеше, че има сериозно онкологично заболяване - рак на стомаха. За влошаване на състоянието му имаше информации още през пролетта.

ЖИВОТ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА АФП

Ето как описва накратко живота на Тапи Агенция Франс прес, цитирана от БГНЕС:

Френският бизнес магнат Бернар Тапи беше символ на най-доброто и най-лошото в капитализма на свободния пазар.

Неговата шеметна кариера обхващаше бизнес, спорт, политика и изкуство, но също така и скандали и затвор.

Тапи, който през 2017 г. разкри, че е болен от рак на стомаха и хранопровода, натрупа огромно състояние, изгуби го и отново го натрупа, само за да завърши живота си след скандал, в който беше замесена Кристин Лагард, сега ръководител на Европейската централна банка.

Роден в окупирания Париж на 26 януари 1943 г., Тапи започва скромно - през деня продава телевизори в работническия квартал Белвил, а през нощта се пробва като певец.

Но скоро изоставя пеенето и до 30-годишна възраст натрупва малка империя, като поема фалиращи компании и в рамките на няколко години придобива 50.

През 1990 г. се появява на първите страници на вестниците, след като купува германския гигант за спортни облекла "Адидас" - покупка, която по-късно ще се върне да го преследва.

Той демонстрира богатството си, като си купи огромна къща в Париж и редица имения на Френската ривиера, както и 72-метрова яхта.

Любител на спорта с телосложение на боксьор, Тапи използва състоянието си и за закупуването на отбор по колоездене, който два пъти печели Тур дьо Франс.

През 1986 г. купува един от най-обичаните футболни клубове във Франция - "Олимпик Марсилия", като извежда отбора до пет последователни триумфа в лигата и до титлата в Шампионската лига през 1993 г.

След този успех той прави политическа кариера, като печели избори за френския парламент през 1989 и 1993 г. и става депутат в Европейския парламент през 1994 г., след като за кратко е министър при президента Франсоа Митеран.

Но нещата за бащата на четири деца започват да се влошават, тъй като той се сблъсква с множество юридически проблеми, включително обвинения в уреждане на мачове по време на работата му в Марсилия.

Обвиненията опетниха победата на отбора в Шампионската лига - единственият случай, в който френски клуб печели трофея.

Играчи от по-малък клуб разкриха, че са приели подкупи, за да не си дават много зор в мач с Марсилия преди финала на Шампионската лига.

През 1997 г. Тапи излежава шест месеца в затвора за ролята си в скандала, като част от тях излежава в изолатор.

Аферата води до срив на бизнес империята му, той е обявен в несъстоятелност и му е забранено да работи като директор на компания или да заема каквато и да е обществена длъжност.

Приятелите и семейството му го описват като съкрушен човек, но старите му умения в шоубизнеса му помагат да се възстанови и да се насочи към актьорството, особено в популярен телевизионен сериал, в който играе - с немалко ирония - полицейски инспектор.

И изглежда, че късметът му се завръща през 2008 г., когато правителствен арбитражен орган признава, че е станал жертва на измама, когато е продал "Адидас" през 1993 г., като постановява, че марката е била подценена.

Той получи обезщетение от 404 млн. евро, чийто размер предизвика шок във Франция.

Тапи изплаща дълговете си и успява да купи френската издателска група "Ерсан", редица имоти и още една яхта, която кръщава "Риборн" (Прероден).

Но делото бе обжалвано и през май 2017 г. съдът постанови той да върне изплатените суми - и отново бе разорен.

Сагата забърка и Лагард, която беше министър на икономиката на Франция, когато комисията се произнесе в полза на Тапи, и беше обвинена, че не се е справила добре с въпроса.

След като ракът му стана публично достояние, Тапи заяви, че "ще се бори, както винаги е правил".

"Идеята да умра изобщо не ме притеснява", каза той пред вестник „Льо Монд“. Трябва да си "луд, за да не си доволен от живота".

През юли 2019 г. той беше оправдан по обвиненията в измама на държавата по делото за спорния арбитраж. Въпреки това не се отърва до последно от съдебните неприятности, тъй като срещу него бе заведено ново дело.

Този съдебен процес започна през май, когато Тапи вече бе в тежко състояние в болница, а прокурорите настояваха за петгодишна присъда и глоба в размер на 300 000 евро. Съдиите трябваше да произнесат присъдата си на 6 октомври, но смъртта му ги изпревари с три дни.

Източник: в. Сега

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания